Над 1 млн. българи вече не вярват във ваксините

През седмицата съдът отхвърли една необичайна жалба. Според отец Евгений от Сливен - баща на девет деца, синът му е жертва на дискриминация. От здравната инспекция в града спрели детето от детска градина, защото не е ваксинирано. Това се случва в пика на най-голямата епидемия на морбили у нас през последните 10 години, казват експертите. Според последно проучване 1 милион българи вярват, че ваксините не са безопасни и са част от световна конспирация.

Регистрираните заразни заболявания у нас са 65, а като най-заразно от заразните определят морбили. Разпространява се най-вече сред деца и неимунизирани възрастни, които контактуват с тях. Според проучване на изследователски център "Тренд" от миналия месец обаче 1 милион са българите, които вярват, че ваксините не са безопасни и са част от световна конспирация. Въпреки, че 11 от тях за задължителни, все повече родители отказват те да бъдат поставяни на децата им.

Достатъчно ефективни ли са ваксините и ще ни предпазят ли от грипа?

„С моята жена направихме една съпоставка след ваксинация как се държат децата, какво става с тях, колко са неспокойни и това ни подтикна да се противопоставим на това нашите деца да бъдат ваксинирани”, обясни отец Евгений от храм "Св. Димитър" – Сливен.

Тренд: Малко над един милион българи смятат, че ваксините не са безопасни

Миналата година това решение на отец Евгений от Сливен, оставя най-малкия му син Николай вън от детската градина. Отецът подава жалба, която тази седмица Комисията за защита от дискриминация отхвърли.

„Ние живеем в общество. Не сме в джунглата, не сме в гората! Да оставим на естествения подбор да решава кой ще живее и кой не, не би трябвало да бъде решение в 21 век”, каза доц. главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев.

Според същото проучване, това мнение споделят 82% от българите. Въпреки това, едва половината от тях смятат, че да ваксинираш детето си е изключително важно. Факт, на който в момента дължим епидемичния взрив от морбили у нас, смята държавният здравен инспектор д-р Кунчев. Преди два месеца първа пламна област Благоевград, сега най-много са случаите в София-област и в някой квартали на София-град. Общо - 380.

Санкционират лекари, издавали фалшиви имунизации

Според експертите, вероятността неимунизиран да се зарази с морбили при среща с вируса е между 92% и 96%. А на всеки 1000 заболели деца, има по един смъртен случай. Освободени от ваксини са едва 1% от тях - при алергия към някоя от съставките или тежко хронично заболяване. Ако родителите откажат без медицинска причина, законът предвижда и глоба - от 50 до 100 лева. Отец Евгений, баща на 9 деца, платил и нея, но не имунизирал най-малките две. А ваксините на останалите 7 определя като най-голямата грешка в живота си.

Като отец Евгений мислят 35% от българите. Според тях, ваксините могат да предизвикат алергия. Отново според "Тренд" 14% пък вярват, че могат дори да причинят аутизъм.

Повече по темата вижте във видеото.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.