В събота вечерта се очаква най-масовият протест на гражданите на града

Готова съм да подам оставка, ако се наложи. Оставката е в моя джоб от първия ден, в който има решение за избора ми на кмет. Това каза кметът на Габрово Таня Христова в ефира на „Събуди се”.

Тя подчерта, че в Габрово няма ромско гето, махала или училище. В петък Общинският съвет е приел декларация по отношение на възникналия протест. "Вчера по време на извънредната сесия на Общинския съвет се реши единодушно и се изготви обръщение към гражданите, с което категорично заяви, че внушенията и манипулациите за това, че в Габрово целенасочено и организирано се внасят или привлича роми, е невярно твърдение. Категорично се заявява, че в Габрово няма ромски гета, махала, нито ромско училище. /.../ В Габрово няма концентрирано присъствие на роми. Хора, които живеят незаконно - нямам такава информация", каза тя.

Христова уточни, че едно от изискванията, за да получиш общинско жилище в града, е да си живял е него поне 10 години. Тя беше категорична, че в Габрово няма настанени лица в незаконни жилища. "В момента продължава мероприятие, започнало в предишни години, за събаряне на незаконни сгради", обясни Христова и потвърди, че и тези дни са били събаряни сгради. 

„Най-важното, което трябва да направим сега, е да върнем реда и спокойствието в Габрово”, заяви кметът.

От Общината са предложили и законодателни промени - глобите да се заменят с общественополезен труд. "Тези промени са изпращани и преди, когато са обсъждани в различни формати. Сега детайлно сме развили концепцията за конкретните нови членове", обясни Христова.

По време на протеста в петък вечерта са установени седем лица с боксове и метални палки.Това каза директорът на Дирекция "Жандармерия" Красимир Добрев в ефира на „Събуди се”. Съставени са им актове и са освободени.

Третият протест в Габрово премина без сблъсъци

До напрежение на третия пореден протест на гражданите на Габрово не се стигна. Взехме решение да свалим каските, протестиращите дори ни аплодираха, каза още Добрев.

„В петък вечерта нямаше никакво напрежение. На площад „Възраждане” бяха изградени символични КПП-та за проверка на лица със съмнителни багажи. След като се събраха гражданите за протест, след около 40 минути тръгнаха на мирно шествие през града”, обясни още той.

Тази вечер се очаква отново да има протест. Очаква се той да бъде най-масовият. От полицията не очакват да има напрежение. 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.