Засиленото полицейско присъствие в Габрово остава

Съботата в Габрово мина под знака на протеста. Стотици се събраха в центъра на града и поискаха сигурност от институциите. Организираното недоволство мина под засилено полицейско присъствие.

Днес обстановката в града е спокойна. Вчерашният протест беше най-масовият.

„Вчерашният протест, макар и нерегламентиран, премина съвсем в нормална и мирна обстановка. Към 18 часа започна прииждането на гражданите, болшинството от тях бяха от Габрово. Незначителна част от хората бяха от други градове, имаше малко хора от Враца. Те подкрепят исканията на гражданите в град Габрово. След 18 часа приблизително се бяха събрали около 2 000 граждани”, коментира пред „Събуди се” Красимир Добрев, началник на жандармерията.

Днешният протест в Габрово е най-масовият (ВИДЕО)

Протестът е започнал с речи, но изявени лидери не е имало. Към 20 часа протестът е прераснал в мирно шествие и се е насочил към ул. „Батак”, където има ромска къща. По време на движението на шествието не е имало увреждане на имущество.

„Имаме 10 задържани лица. Те са задържани при проверки преди протеста. След като са били проверени е установено, че част от тях са нямали документи за самоличност, други са носили общо 4 ножа, 4 бокса и 2 метални палки. Лицата са задържани и отведени в РПУ, съставени са им актова и са освободени. Обясненията им са, че са ги носили като лични предпазни средства”, посочи още Добрев.

За втора поредна вечер жандармерията свали своите маски и щитове. „Бяхме изградили кордон пред къщата на ромското население с цел шествието да не стигне до мястото. Част от протестиращите, които бяха в шествието, започнаха да скандират и да искат да пробият полицейските кордони, като най-вероятно търсиха провокация от страна на множеството. Благодарение на много от гражданите на Габрово те бяха възпрени. Ние бяхме сложили и полицаи антиконфликт без каски. За да покажем толерантност към обществото разпоредихме сваляне на каски и щитове”, заяви още Красимир Добрев.

Той отрече информацията на входовете на Габрово да е бил отказват достъп до града на хора от други населени места.

„Не можем да кажем дали се очаква протест тази вечер. Ние сме взели всички необходими мерки. Дори да се проведе такъв протест, ние сме на място. И полиция, и жандармерия ще оставаме тук докато обстановката се нормализира”, посочи Добрев.

репортери: Мартин Георгиев, Вероника Димитрова

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.