Все още няма повдигнати обвинения срещу него

Все още няма повдигнати обвинения след тежкия инцидент с участието на Лютви Местан, при който загина 6-месечно бебе. Катастрофата стана в неделя на главния път за граничен пункт Маказа. От снощи Местан е в ареста, а семейството на починалото бебе - в болница. Майката, бащата и по-голямото дете на семейството са в добро състояние и няма опасност за живота им.

Местан пред NOVA: Единственият шанс да не се случи това, беше да не съм там (ВИДЕО)

Колата на Местан излязла на главния път, отнемайки предимство на друг автомобил. Според свидетели лидерът на ДОСТ е спрял и се е огледал, преди да излезе на главния път. Той обаче не е видял идващата кола.

Прокуратурата продължава разследването. На този етап няма повдигнати обвинения. Но Лютви Местан е в ареста от снощи.

Бебе загина при катастрофа, една от колите е шофирал Лютви Местан (ВИДЕО+СНИМКИ)

Малко след 13:30 часа в неделя Лютви Местан излиза на пътя от към село Загорско. Там има знак Стоп. Според свидетели той е спрял, но след като продължил последвал жесток удар, тъй като другата кола се движила с висока скорост.

 „Той спря, погледна и на ляво, и на дясно и след това потегли. Бяхме на десетина метра след него. След като потегли, се чу много голям трясък, видя се голям дим, облак. Тази превишена скорост създаде катастрофата”, заявява Мустафа Исмаил – свидетел.

След удара колата на семейство Ахмед полита в дерето. На място е загинало 6-месечното им бебе, а майката, бащата и другото им дете - на 10 години, са в болница.

Лютви Местан е задържан заради катастрофата, в която загина 6-месечно бебе (ВИДЕО)

„В съзнание са, адекватни са. Разбира се те са в едно сложно психологическо състояние в момента, което е напълно обяснимо”, заяви проф. д-р Тодор Черкезов, директор на МБАЛ „Д-р Атанас Дафовски" – Кърджали.

Бащата е със спукан прешлен, а майката и детето имат рани от катастрофата. В болницата беше прегледан и Лютви Местан преди да бъде арестуван.

„Единственият шанс да не се случи това нещо, беше да не съм там”, заяви Местан.

На него са му направени необходимите медицински изследвания- общ преглед, рентгенография на шийните прешлени, елекрокардиограма, рентгенография на китката, но не се установяват проблеми от здравословен характер”, обясни проф. Черкезов.

Разследването се води от окръжната прокуратура в Кърджали.

„И двамата водачи са изпробвани за това дали са употребили алкохол или наркотични вещества, пробите са отрицателни”, обясни Желязко Стефанов, окръжен прокурор на Кърджали.

 Ако на Местан бъде повдигнато обвинение и той бъде осъден, законът предвижда от 2 до 6 години лишаване от свобода.

"Покрусен съм! Изразявам най-дълбоките си съболезнования към близките", написа лидерът на ДОСТ във Facebook

Информация: Димитър Иванов

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.