Можехме да си спестим това, което си причинихме, заяви лидерът на ПЕС

„Резултатите от пленума не са бламиране на лидера. Когато нещо се прави на инат се получава отпор. Националният съвет са хора, зрели с политическа отговорност, можехме да си спестим това, което си причинихме. Никога не е имало такова напрежение в БСП при подредба на листи за Европейския парламент”. Това коментира в ефира на NOVA Сергей Станишев.

Пленумът на БСП бламира Нинова, пренареди листата и вкара Станишев в нея

След 10-часови инфарктни дебати в неделя, в крайна сметка евролистата на БСП беше сериозно променена. На практика пленумът на БСП бламира Корнелия Нинова и пренареди нейната листа. Водач на листата остава Елена Йончева, но Сергей Станишев също намери място в нея  - пето.

„Аз участвам в тази кампания не с амбицията на всяка цена да стана евродепутат. Аз съм постигнал изключително много и почти никой няма такива постижения и в национален, и в европейски мащаб едновременно. За мен е важно, че партията ясно заяви своята европейска социалистическа привързаност към нашето семейство и иска с общи усилия да променим Европа”, заяви още Станишев.

Той обясни, че ако не беше станал част от листата, щеше да бъде затруднена работата му в ПЕС. Относно Елена Йончева, Станишев заяви, че й е благодарен за подкрепата.

„Имам какво да дам, Елена има какво да даде”, коментира лидерът на ПЕС.

Нинова: Оттук нататък отговорността за резултатите е на НС на БСП

Що се отнася до лидера на БСП Корнелия Нинова, която заяви, че след пренареждането на листата отговорността вече е на Изпълнителното бюро, Станишев заяви, че „това е най-малкото несериозно. Политиката не е въпрос на налагане на собствена воля, а на намиране на решения”.

Сигурен съм, че е казано под въздействията на емоции. Имаше много емоции вчера”, заяви Станишев. „Не съм първи, не съм втори – пети съм. Дали ще бъда в европарламента ще решат хората. Това не е най-важното. Важното е, че Националният съвет влезе в ролята на коректив на ръководството”.

Президентът на ПЕС призова шефът на кабинета на президента Румен Радев Иво Христов, който влезе на 4-о място в червената евролиста, да покаже повече ангажираност към БСП като партия, за да го приемат хората като част от нея.

„Ако кампанията затъне в скандали и замерване с компромати, изобщо няма да има дискусия за политики и това може да доведе до отвращение и ниска избирателна активност, което в крайна сметка ще сработи за ГЕРБ и ДПС", заяви Станишев.

„До евроизборите ПЕС ще замрази отношенията си с румънските социалдемократи, докато не дадат ясни гаранции, че върховенството на закона се спазва и не се правят политически експерименти”, коментира още Станишев.

Борисов: Листата на БСП е "шпионин-Държавна сигурност"

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.