Учителската професия ще остане незасегната от настъпващите промени на дигиталното бъдеще

"Дуалното образование е от двустранен интерес, защото то дава както възможност на учениците за придобиване на професия, а от друга – на бизнеса за обезпечаване от най-ранен етап с квалифициране и качествени кадри. Същевременно по този начин се гарантира регионалното развитие и инвестиции чрез запазването на човешките ресурси по места". Това каза министърът на образованието и науката Красимир Вълчев при посещение на едно от най-големите преработвателни предприятия в страната в област Русе. В него се обучават 60 ученици в дуална форма на обучение.

За предстоящата нова учебна година се очаква двукратно увеличение на учениците в тази форма. Образователният министър подчерта, че стремежът на системата е да гарантира намаляване на отпадането на ученици и в тази посока са насочени и допълнителни програми от страна на МОН.

Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев и народните представители от ГЕРБ-Русе посетиха общините Русе и Ветово.

Вълчев: Приемът след 7 клас трябва да е съобразен с потребностите на икономиката

По време на срещата Пламен Нунев изтъкна необходимостта местната власт и законодателната да взаимодействат активно с оглед решаване на проблемите във всяко населено място. Той даде пример с Община Бяла, където кметът Димитър Славов от близо година се включва с отговори на актуални въпроси, включително за образованието, в часове в общинските учебни заведения. Трябва да вървим всички заедно в една посока, подчерта депутатът.

Министър Вълчев и депутатите заедно с кмета на Община Русе Пламен Стоилов и неговият екип откриха обновената сграда на ЦДГ „Пинокио 2“, намираща се на ул. „Димчо Дебелянов“ №78. Така приключи етап от изпълнението на проект „Ремонт на пет общински учебни заведения в град Русе, включително прилежащите им дворни пространства“, осъществен с европейско финансиране.

"Предизвикателство е включването и задържането на децата и учениците още от най-ранна възраст", каза министър Вълчев в Русе по време на откриването на обновена с европейски средства детска градина за 94 деца в града. Министърът отбеляза, че именно ранното обхващане на децата гарантира успеха на по-нататъшното обучение и подчерта важността му също и за изграждането и запазването на националната принадлежност сред децата. Същевременно Красимир Вълчев, който ден по-рано откри и друга обновена детска градина в с. Дряновец в област Русе, обърна внимание, че използването на подобни средства за ремонти и саниране не би било възможно без европейската солидарност.

Вълчев: Над 200 медиатори убеждават родителите да осигурят достъп на децата до училище

Красимир Вълчев каза още, че независимо от подобренията и ремонтите на училищна инфраструктура - от първостепенна важност ще остане ролята на учителя. Според министъра това е една от малкото професии, която ще остане незасегната от настъпващите промени на дигиталното бъдеще. Най-вероятно и занапред учителите ще са тези, които ще обучават хора, но и роботи, а не обратното.

Депутатите и министърът наградиха вицеевропейският шампион по вдигане на тежести от ТСК „Русе“ Ангел Русев, който преди седмица спечели сребърен медал.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни.  За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.