Дания забавя строителството, подкопавайки доверието на инвеститорите

Компанията строител на „Северен поток-2” поиска от Дания трето разрешение за строителството на газопровода, съобщава БГНЕС.

В третото заявление е приложена оценката за въздействието върху околната среда. То обхваща маршрут, който е изцяло в датската изключителна икономическа зона на юг от остров Борнхолм.

„По-рано тази област бе оспорвана между Дания и Полша и не бе достъпна за разработването на проекти. Днес е постигнато споразумение между двете страни, което обаче все още не е ратифицирано от Полша”, се казва в изявление от компанията строител.

Порошенко предложи на Меркел украински газ вместо "Северен поток-2"

Както Датската агенция по енергетика (ДАЕ) посочи, за изграждането на тръбата е имало два варианта, които минават по континенталния шелф на югоизток от Борнхолм.

„През март 2019 г. Датската агенция по енергетика поиска от „Северен поток 2” AG да разгледа югоизточния маршрут, който минава покрай континенталния шелф. Това искане бе направено, за да може ДАЕ да гарантира издаването на разрешително за най-оптималния маршрут с оглед на въздействието върху околната среда. Според предварителните данни югоизточният маршрут е най-подходящ”, заявиха от ДАЕ.

В края на март от Копенхаген предложиха на компанията да обмисли допълнителен вариант за маршрута на газопровода „Северен поток 2“, освен другите две, за които компанията вече е подала заявления. Основният маршрут минава през териториалните води на Дания, южно от Борнхолм, а алтернативният – през изключителната икономическа зона, северозападно от Борнхолм.

Официално: ЕП призова за спиране на „Северен поток 2”

Според представители на „Северен поток 2”, Дания специално забавя строителството на тръбопровода, като по този начин подкопава доверието на инвеститорите.

Проектът "Северен поток 2" предвижда изграждането на две тръби с общ капацитет от 55 милиарда кубически метра газ годишно от бреговете на Русия през Балтийско море до Германия. Предвижда се новият тръбопровод да бъде завършен през 2019 г. Той ще преминава през териториалните води или изключителните икономически зони на държави, разположени по бреговете на Балтийско море - Русия, Финландия, Швеция, Дания и Германия. От тези страни „Северен поток-2“ AG остава да получи разрешение за строеж само от Дания.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.