Това е възможно най-демократичната и нормална процедура в нашата партия, смята той

„Не считам, че пленумът е бил чак инфарктен. Имаше задълбочена дискусия, както по отношение на персоналния състав, така и по отношение на гражданските квоти. Няма друга политическа партия, която по този начин да демонстрира демократизма вътре в нея. Това, че беше пренаредена листата на г-жа Нинова, не е дефект. За пореден път доказахме, че има колективен дух и че решенията се взимат солидарно". Така Петър Витанов от „БСП за България” коментира решението на БСП да бламира Нинова.

Станишев се върна в битката за евровота, пренареждане на листата на Нинова

Той допълни, че по негови наблюдения Нинова не е обидена. „Това е възможно най-демократичната и нормална процедура в нашата партия. Не става въпрос за никакво бламиране. Всеки един член има своя глас. Нищо чак толкова драматично не се е случило”, смята Витанов.

По думите му тази листа е била гласувана от всички членове на Националния съвет.  „Всички членове, включително и г-жа Нинова, носят персонална отговорност за резултатите на изборите. Разцепление няма. Не знам защо на БСП й беше пришит този етикет „евроскептицизъм”. Това беше партията, която първа подаде молба за членство в ЕС. БСП беше партията, по чието време ни приеха в Съюза. Всеки един опит партията да бъде изкарана „антиевропейска", по-скоро обслужва нашите политически конкуренти”, заяви Петър Витанов.

Витанов коментира и изборът на БСП – Цветелина Пенкова да бъде трета в листата за европейските избори.

Нинова: Оттук нататък отговорността за резултатите е на НС на БСП

„Не смятам, че Пенкова е далечен на партията човек. Тя членува от доста години в Софийската градска организация. Искам да обърна внимание, че хората, които заехме първите 3-4 места бяхме относително млади и неизвестни. Това е показател, че има настроение за обновление в рамките на Националния съвет”, каза още Витанов. 

По думите му е възможно да има пренареждане в листата. 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.