Темата коментираха журналистът Петър Волгин и международният анализатор Кристиян Шварек

Герой или злодей е основателят на "Уикилийкс" Джулиан Асандж? Тази тема коментираха в предаването „Плюс-Минус. Коментарът след новините” журналистът Петър Волгин и международният анализатор Кристиян Шкварек.

„Много е трудно да се определи фигура като Асандж изцяло в черно или изцяло в бяло. Мисля, че който го направи изцяло в едната или в другата посока, ще сгреши. Това, което е ценното на г-н Асандж и организацията "Уикилийкс", е потвърждението на най-тежките си подозрения”, коментира Петър Волгин.

"Уикилийкс" отрече, че ще публикува нови уличаващи файлове като „застраховка“ след ареста на Асандж

Според Шкварек има и негативно последствие от действията му. Става дума за изваждането на хиляди имена и адреси на хора, които са напълно невинни и станаха жертви на агресия и насилие.

„Положителното при Асанжж и неговата организация, и това, което той прави е, че се опитват да надникнат над прекрасните фрази на политиците. Над посланията, които ни отправят. Аз винаги съм бил привърженик на това, че трябва да има колкото се може по-малко граници пред свободата на словото”, заяви Волгин. „Всеки, който говори или действа срещу либералния елит, моментално му бива лепнато клеймото „човек на Путин” или „Агент на Кремъл”. Факт е, че Асанж и "Уикилийкс" изнесоха много данни и за Русия", допълни той.

Арестуваха съоснователя на "Уикилийкс" Асандж в Лондон (ВИДЕО+СНИМКИ)

Кристиян Шкварек обясни и защо не може да се намери баланса във възгледа за дадена обществена фигура или събитие. „От 30 години политиката в България много силно се води от геополитиката. Тя не е политика, базирана на идеи. Тя е силна на база едни два отбора – едните са прозападни, а другите – проруски”, коментира международният анализатор.

И двамата са на мнение, че трябва да има хора, които да изнасят информация, която е „мръсна” и неудобна за властта.

Вижте целия разговор във видеото.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.