Държавният глава призова законите да се правят от народа и за народа

Конституционният съд /КС/ с тържествено заседание във Велико Търново. Поводът - 140 години от подписването на Търновската конституция. В сградата на учредителното събрание президентът Румен Радев призова народните представители да спазват Конституцията и върховенството на закона.

Държавният глава призова законите да се правят от народа и за народа. Да не се допускат лобистки текстове, които впоследствие да бъдат атакувани с президентско вето. А в началото на заседанието председателят на Конституционния съд  Борис Велчев отправи апел към президента, да внесе промени в Конституцията, с които Велико Търново да бъде вписано като историческата и духовна столица на България. На заседанието на Конституционния съд присъства и председателят на НС Цвета Караянчева. Кулминацията предстои утре с изнесено заседание на българския парламент в сградата на Учредителното събрание и с възстановка на събитията от 16 април 1879 година.

Радев за Габрово: Трябва безкомпромисно прилагане на закона

„Върховенството на Конституцията заслужава особено внимание днес в нашата динамична и противоречивата ни действителност, а това ще рече законите, които предлагат и променят народните представители да съответстват на този основен закон. За политическата мъдрост и народния суверенитет законите да се правят от народа, за народа”, призова президентът.

Още в началото на заседанието председателят на Конституционния съд излезе от сценария на събитието и отправи призив към държавния глава - да упражни правомощията си и да внесе промени в Конституцията.

Радев: Уважавам решението на Иво Христов да се кандидатира за евродепутат

„Внесете в НС предложение за изпълнение и допълнение на Конституцията и предложете да бъде приета една нова алинея в чл. 169, която да казва нещо, в което никой не се съмнява – че Велико Търново е историческата и духовна столица на България”, каза председателят на Конституционния съд Борис Велчев.

Председателят на НС Цвета Караянчева се обърна към конституционните съдии:

„Независимо, че решения на КС имат пол последици, той остава институционален арбитър при осигуряването на върховенството на конституцията. КС остана неопетнена институция, издигната високо над грешките, подводните камъни, интригите и междуособиците, които съпътстваха и вероятно ще продължат да съпътстват политическия живот в България”, каза тя.

На тържественото заседание по повод 140-тата годишнина от подписването на Търновската Конституция присъства и председателят на Венецианската комисия към Съвета на Европа  Джани Букикио.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.