Пожарникарите успяха да спасят епицентъра на нашия живот, каза френският президент

„Най-лошото беше предотвратено. Фасадата и двете кули на "Нотр Дам" не се срутиха”. Това каза френският президент Еманюел Макрон часове след избухването на пожара в катедралата в сърцето на Париж. Той благодари на пожарникарите, "войниците, изправили се срещу пламъците" – повече от 500 на брой, и заяви, че те са успели да спасят „епицентъра” на живота във Франция. Благодарностите държавният глава отправи от името на целия френски народ.

"Това е нашата история, нашето освобождение, нашата вяра, нашето вдъхновение и то гори. Съзнавам тъгата и ужасното чувство у всеки един от нас", каза още Макрон, обръщайки се към сънародниците си от мястото на пожара. "Толкова много книгии картини са създадени тук", припомни Макрон. И добави: "Пожарникарите трябва да бъдат горди, че успяха да я спасят. Още когато се появи първият дим, можех да разчитам на кметството и на Пожарната. Огнеборците спечелиха битката за спасяването на двете главни кули и сградата от срутване, а сега предстои да се спечелят войната за запазването на цялостната фасада". 

Той увери, че църквата ще бъде изградена отново, защото "историята заслужава това и защото това е нашата съдба". И подчерта, че "Нотр Дам" е гордост за всички французи, без значение дали я посещават всеки ден или не са стъпвали в нея. Макрон обяви и началото на кампания за набиране на средства за справяне с щетите от огъня.

ВСИЧКО ЗА ПОЖАРА В „НОТР ДАМ“ В ПАРИЖ ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.