Огненият ад унищожи емблематичната кула стрела на църквата

Пожарът, избухнал в катедралата "Нотр Дам" в понеделник, е под контрол. Това съобщиха от полицията в Париж, цитирани от CNN. Добрата новина дойде повече от седем часа след разгарянето на пламъците. Битката с тях обаче продължава.

КАК ИЗГЛЕЖДА "НОТР ДАМ" СЛЕД ОПУСТОШИТЕЛНИЯ ПОЖАР ВИЖТЕ ТУК

СНИМКИ НА ПОЖАРА ВИЖТЕ ТУК

Огненият ад изпрати в историята емблематичната кула стрела на църквата, както и част от покрива й. Пожарникарите успяха да спасят фасадата и двете основни кули. Първите снимки от вътрешността на "Нотр Дам" показват, че и интериорът е сравнително запазен. Спасени са и някои от най-ценните съкровища, които се пазят в 850-годишната катедрала.

Сериозно пострадал е един от над 500-те огнеборци, включили се в борбата с пламъците, които потопиха в скръб цяла Франция. 

За момента парижката прокуратура разследва пожара като нещастен случай и се изключва вероятността за палеж. По всяка вероятност пожарът е свързан с ремонтните дейности на катедралата.

Заради пожара френският президент Еманюел Макрон отмени планираното си обръщение към нацията за начините за справяне с причините за протестите на „жълтите жилетки”. Той отиде на мястото на пожара и обеща, че „Нотр Дам” ще бъде възстановена.

ВСИЧКО ЗА ПОЖАРА В „НОТР ДАМ“ В ПАРИЖ ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.