България отбелязва 140 години от подписването на Търновската конституция

Парламентът проведе изнесено заседание във Велико Търново. Поводът е отбелязването на 140 години от подписването на Търновската конституция.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

Заседанието се проведе в музея „Възраждане и Учредително събрание”, където преди това имаше  възстановка на събитията от 16 април 1879 г. 

Историческият звънец удари председателят на 44-ото Народно събрание Цвета Караянчева, с което отбеляза началото на тържественото заседание, което събра кворум от 211 народни представители. 

След откриване на заседанието прозвучаха изпълнения на живо на химна на България и този на Европейския съюз. Освен за химните всички присъстващи народни представители станаха на крака за посрещането на оригинала на Търновската конституция.

Рано сутринта честванията започнаха с празнична служба в катедралния храм „Рождество Богородично”. А минути по-късно в сградата на Учредителното събрание историята заговори - 140 години по-късно, припомняйки събитията  от 16 април 1879 г.

В Учредителното събрание, където през 1879 г. 229 български народни представители полагат основите на демократична България, днес влязоха депутатите от 44-тото НС.

„Важно е именно днес, 140 години след приемането на Търновската конституция да изпълним своя дълг. Аз се радвам, че опозицията е сред нас. Аз ще се опитам да ги убедя, че времето ще покаже какво ние сме постигнали”, заяви председателят на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова.

„Дойдохме, защото над партийните решение стои държавността. Смятам, че политиците се отклонихме от принципите на Конституцията. Да започнем да спазваме принципите на Конституцията”, заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова.

„Конкретно за днешния ден, той е малко пренебрегнат, а е едно от най-важните събития, които създават българската държава. Това е хубав ден! Честит празник”, заяви  Валери Симеонов, ОП, НФСБ.

„Дали са ни един добър урок, който днешните политици да следваме, като принципи, заложени в Търновската конституция”, заяви Мустафа Карадайъ, ДПС.

На тържественото заседание на парламента присъства и президентът Румен Радев, който вчера беше призован от Конституционния съд, да промени основния закон и да обяви Велико Търново за духовна столица на България.

„Първо ще обсъдим чисто правно тази материя, с моя правен екип”, заяви президентът Румен Радев.

В деня на Конституцията и празника на юриста главният прокурор Сотир Цацаров призова политиците за по-малко разделителни линии.

„Може би бих пожелал малко повече българщина, не толкова замеряне с кал”, заяви Сотир Цацаров.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.