Камбаните й оповестяват освобождаването на Париж на 25 август 1944 година

Първият камък на „Нотр Дам” е поставен през 1163 г., а изграждането продължава повече от два века. Разположена на остров Сите, на река Сена, тя е не само в сърцето на Париж, в буквалния смисъл, тя Е сърцето на френската столица. Освен християнски храм, тя е символ на цяла Франция и не само заради уникалната си архитектура. С „Нотр Дам” са свързани едни от най-важните събития във френската история.

ВИЖТЕ В ГАЛЕРИЯТА НИ ТУК КОИ СА БЕЗЦЕННИТЕ СЪКРОВИЩА И ОЦЕЛЯХА ЛИ СЛЕД ПОЖАРА

Тук се сключва бракът на Анри Наварски, бъдещ крал Анри Четвърти, както и коронясването на Наполеон Бонапарт. Макар и разграбена и със свалена кула, тя устоява на бурните събития по време на Френската революция.

ПЪРВИ СНИМКИ на горящата "Нотр Дам" отвътре (ГАЛЕРИЯ)

 Реставрацията в средата на 19 век й връща подобната на стрела кула, която беше унищожена от пожара снощи. Дълго време най-високата сграда в града, тя устоява и на двете световни войни. А на 25 август 1944 камбаните й оповестяват освобождаването на Париж.

"Нотр Дам" - катедралата на Европа (ИСТОРИЧЕСКИ СНИМКИ)​

”Нотр Дам” е цялата история на Париж и веднага се сетих за кадрите от освобождението на Париж. Тогава казали, че когато проехтели камбаните на Нотр дам, били чути чак в Буенос Айрес. Нотр дам е символът на това, което сме”, коментира кметът на Париж Ан Идалго.

Френските пожарникари срещу огнените пламъци, обхванали "Нотр Дам" (ГАЛЕРИЯ)​

Катедралата е послужила за вдъхновение на много велики умове, които дават израз на възхищението си. Тук са изпратени в последния им път големи френски държавници като Реймон Поанкаре, генерал Де Гол и Франсоа Митеран. 

Покривът на "Нотр Дам" - легендарен шедьовър сред дърводелците и досега

С близо 14 млн. посетители годишно, Нотр дам е и най-посещаваният обект не само във Франция, но и в Европа. Пожарът, който нанесе непоправими щети, е изпълнен и с много тъжна символика, тъй като избухна в първия ден на Страстната седмица, броени дни преди католическият свят да отбележи Възкресение Христово. 

Панорамна снимка показва ужасяващите щети от пожара в "Нотр Дам"

За щастие, от пламъците са спасени изключително ценни предмети. Сред тях е и венецът от тръни на Иисус Христос. Досега той се изнасяше за поклонение за два часа всеки първи петък на месеца и през целия Велики петък.

Не е имало строителни работници в момента на избухването на пожара в "Нотр Дам"

И световните реакции след пожара, унищожил част от историята на Европа:"Нотр Дам принадлежи на цялото човечество… Колко тъжен спектакъл" написа председателят на Еврокомисията Жан Клод Юнкер в  Тwitter

"Нотр Дам" е символ на Франция и на нашата европейска култура" е посланието на гермнския канцлер Ангела Меркел, предадено от нейния говорител.

Злополука е най-вероятната причина за пожара в „Нотр Дам”

От Лондон, Тереза Мей изпрати подкрепата си за французите и пожарникарите, които се борят с пожара "Сърцето ни се разбива при гледката на Нотр дам в плен на пламъците"  спродели в Twitter канадския премиер Джъстин Трюдо.

А Българският президент Румен Радев написа: "Съкрушителна е гледката на горящия символ на вяра, епохи и култура, оцелял през всичките повратности на историята”.

Пожарът в парижката катедрала "Нотр Дам" бе потушен напълно (ВИДЕО+СНИМКИ)

„Това е едно от най-големите съкровища в света, по-велико от почти всеки музей в света и сега гори, изглежда до основи.Това е отвъд държавите, отвъд всичко, то е част от нашата култура, част от нашия живот. Това е наистина велика катедрала. Бил съм там, виждал съм я и няма друга такава в света”, пък заяви президентът на САЩ Доналд Тръмп.

 „Първо да изразя, чисто професионалното възхищение от действията на пожарникарите в Париж, дано се окаже немарливост. Защото Нотр Дам е една знакова катедрала и то във времето, когато всички сме в очакване на Великденските празници”,коментира премиерът Бойко Борисов.

ВСИЧКО ЗА ПОЖАРА В „НОТР ДАМ“ В ПАРИЖ ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.