За да се продължат реформите в България, трябва да се познава направеното до момента, смята той

На много места, особено обществата, които са в застой, споделят фалшиви представи за своята история. Обикновено това се плаща с липса на прогрес, защото, за да продължиш напред, трябва отлично да познаваш миналото. Това каза бившият премиер на България в периода 1997-2001 г. Иван Костов в ефира на „Плюс-Минус. Коментарът след новините.” Той коментира наблюденията си, описани в книгата му „Свидетелства за прехода”.

„В случая, за да се продължат реформите в България отлично да продължи интеграцията си в ЕС, трябва да се познава това, което направено, за да може да се продължи напред. То е като един наследствен строеж”, каза той.  

Костов коментира и процеса на приватизация у нас. „Аз се застъпвам за това приватизацията в България да завърши, така както завърши при останалите източноевропейски страни - с приключителен баланс, който да направи пълен преглед на това какво е приватизирано, при какви условия, спазвани ли са законите, не са ли. Има методология за тези неща. Това, когато не се прави, може да битуват всякакви измами”, обясни той.

„При нас започнаха да действат задължителните програми със Световната банка и МВФ. Ние бяхме притиснати от крайната необходимост да приватизираме, особено 70-те големи предприятия, защото фактически в края на юни, по сключените споразумения, трябваше да се ликвидират, т.е. да се фалират”, каза още той.

НС одобри приватизацията на обособени части от ВМЗ-Сопот

ТЪРСЯТ СЕ „БОНОВИТЕ КНИЖКИ”: Започва реформа с акциите от масовата приватизация

Според него България е можела да се справи с икономическата криза и без Валутен борд. „Хората трябва да знаят, че ние се опитвахме да убедим МВФ, факторите, от които зависеше, че можем да се справим и без Валутен борд”, каза Костов и добави: „Това са толкова сложни неща, които аз съм убеден, че ги налучкваха и тези, които ни съветваха тогава от международните финансови институции. Те не бяха абсолютно убедени, че точно това е пътят да се извършват тези реформи. Така че аз съм критичен към тях, но от друга страна представете си, че сте водолаз и сте под водата и само през един шланг при вас влиза кислородът. Това бяха парите на международните финансови институции”.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.