Велико Търново стана център на тържествата по повод кръглата годишнина

България отбеляза 140 години от подписването на Търновската конституция. Велико Търново стана център на тържествата по повод кръглата годишнина.

СНИМКИ ОТ ЦЕРЕМОНИЯТА ВИЖТЕ ТУК

На официалната церемония във Велико Търново председателят на Народното събрание Цвета Караянчева представи важните исторически моменти, с които се стига до подписването на Търновската конституция и заяви: „Родолюбието ще бъде винаги над височко. В Учредителното събрание влизат в яростни конфликти първите български партии. Въпреки това те доказват, че са готови да работят за народното дело. Със сигурност идеалите са ни същите, със сигурност сме напреднали, но пътят към постигането  е труден, стръмен, с много предизвикателства и завои. Затова е толкова важно в дни като този и на годишнини като днешната да се връщаме към заветите на нашите предци и по тях да си сравняваме компаса”, каза тя.

Тържествата започнаха сутринта с възстановка на събитията от 16 април 1879 г. Юбилеят събра всички политици заедно за първи път от месеци. Парламентът в пълен състав проведе изнесено заседание в старата столица.

Оригиналът на Търновската конституция днес се върна в своя дом. Тя беше внесена от гвардейците в Учредителното събрание. През 1879 година с нея се полагат основите на демократична България.

Парламентът проведе изнесено заседание във Велико Търново (ВИДЕО+СНИМКИ)

Рано сутринта честванията започнаха с празнична служба в катедралния храм „Рождество Богородично”. А минути по-късно в сградата на Учредителното събрание историята заговори - 140 години по-късно, припомняйки събитията  от 16 април 1879 г.

В Учредителното събрание, където през 1879 г. 229 български народни представители полагат основите на демократична България, днес влязоха депутатите от 44-тото НС.

Честванията продължиха с шествие по великотърновските улици. Хора се събраха и пред паметника „Майка България”. „Моя страна, моя България” огласи централния градски площад.

Репортери: Лора Инджова и Мартин Георгиев

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.