Той обвини колегите си, че остават "глухи и неми" пред "инвазията" на мигрантите

Бившият лидер на френската крайна десница Жан-Мари Льо Пен се сбогува с Европейския парламент, в който беше депутат 35 години. В прощалното си обръщение той обвини колегите си, че остават "глухи и неми" пред "инвазията" на мигрантите и разкритикува остро "безполезността" на институцията, предават Франс прес и БТА.

"Депутати, вие, които останахте слепи, глухи и неми, идното поколение ще ви прокълне", каза 90-годишният Льо Пен в последната си реч в пленарната зала на ЕП.

Евродепутатите снеха имунитета на Жан-Мари Льо Пен

"Един огромен миграционен феномен", дължащ се на демографския растеж, "заплашва да наводни северния континент, от който е част Европа, която, самата тя, е в демографски дефицит", каза Льо Пен, който близо 40 години бе начело на Национален фронт, днес прекръстен на Национален сбор, но който беше изключен от него през 2015 г. след породили полемика изказвания за Холокоста.

"Пред тези плашещи перспективи, Европа се оказва безпомощна. И по-лошо, тя парализира националните реакции, които трябва да мобилизират народите, които я съставляват", допълни той.

На пресконференция преди да произнесе речта си, Льо Пен заяви, че вижда в пожара в Нотр Дам в Париж "знак" за "тегнещите над Франция заплахи". Той каза, че катедралата е "място на наследствен култ" и че тя има директно участие във формирането на идентичността на Франция.
Льо Пен разкритикува "безполезността на парламента в Страсбург, като го сравни с "вятърна мелница", в която евродепутатите носят "чували с пясък вместо с жито", за да пораждат илюзия за вършене на нещо.

Запитан кой е най-добрият му спомен във връзка с ЕП, Льо Пен каза, че това са били евроизборите през юни 1984 г., на които неговата партия е излязла от неизвестността и е преодоляла за първи път във Франция бариерата от 10 процента, което й позволи да излъчи 10 депутати.

Льо Пен разкритикува "мошеничеството" на ЕП, който, според него, му е измъкнал 320 000 евро под "много спорен съдебен претекст".

Национален фронт беше обвинен от френското правосъдие, че е приложил в ЕП в Страсбург система за отклоняване в своя полза на на средства за възнаграждение на своите парламентарни асистенти. Срещу Льо Пен има няколко съдебни процедури във връзка с тези предполагаеми фиктивни назначения и той трябва да възстанови на ЕП 320 000 евро. Жан-Мари Льо Пен не изключи излизане на Франция от ЕС като крайна мярка, ако тя не успее да промени основно блока.

Въпреки разногласията с дъщеря си Марин Льо Пен, той прогнозира много добро представяне на листата на Национален сбор на изборите през май, още повече, че Еманюел Макрон е "направил подарък, като е представил битката тогава като дуел между него и Льо Пен.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.