Нарушителите са се блъснали в дърво и са задържани от полицията

Бракониери катастрофираха след гонка със служители на Агенцията по рибарство. Екшънът е станал в Монтана край язовир "Огоста". Оказа се, че мъжете, единият с прякор „Видрата”, са познати на инспекторите и на полицията и са с десетки актове и нарушения.

Именно заради „Видрата” през юни, миналата година е променен и Закона за рибарство и аквакултури. Вече за нарушителите се предвижда от 1 до 3 години затвор и глоба от 15 до 20 хиляди лева.

Ще бъдат ли наказани бракониерите, които хванаха 200-килограмова моруна?

„Разположиха във водата, успоредно на брега по течението, хрилни мрежи с дължина 300 метра, като 200 от тях бяха с размер на окото 4,5 до 5 см. – мрежи, с които се лови бяла риба, забранена за улов заради размножителния си период”. Това каза Валери Спасов от Агенцията по рибарство и аквакултури в Монтана. По думите му бракониерите се спрели, когато забелязали колата на служителите на реда. По-късно те са засекли превозното средство на нарушители и започват преследване през гората, при която бракониерите карат без фарове, за да не бъдат проследени. Това довело до сблъсъка им с дърво, след което са заловени, а мрежите им са намерени заровени в дупка в земята.

Бракониери стреляха по кола на природозащитници край езерото Дуранкулак

Това е първият случай, след влизането на новия закон, при който е заловен „Видрата”. „Дълго време той беше в чужбина. След като се е завърнал явно отново "плува" във водите на язовир „Огоста”. Сега с този случай се надяваме наистина да се задейства прокуратурата и да стовари цялата тежест на закона върху него”, заяви Спасов.

Целия разговор вижте във видеото.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.