Момчето е с наранявания

Прокуратурата проверява сигнал за насилие над дете от преподавател. Случаят е от Габрово. 11-годишно момче твърди, че възпитател от местното училище го е душил и удрял.

Момчето е възпитаник на основно училище „Св. Св. Кирил и Методий” в Габрово. Показва синини по врата и рана на ръката си. 11-годишното момче разказва на родителите си, че е удряно от възпитателя в занималнята. Случаят е от вчера следобед. ”Първо ме удари във вратата и после ме стискаше за шията –ето, даже имам доказателство”, твърди момчето.

Родители твърдят, че синът им е бит от учител (ВИДЕО)

Причина за спречкването - нямал бележка от родител, която да извини отсъствията му. Той пропускал часове в занималнята, защото спортува. „Тази бележка трябваше да бъде подписана от мен. Забавихме се с ден. И след като синът ми не носи бележката на господина, той почва да го дърпа, тегли, души… то се вижда”, коментира майката на момчето - Ася Йосифова.

Възпитателят Камен Калчев, който е от 30 години в сферата на образованието, отрича да е удрял петокласника. „Не съм упражнявал физическо насилие спрямо ученика, не съм го нагрубявал, не съм го малтретирал. Излязохме извън стаята, той тръгна да бяга, аз го хванах за ръкава. Без да упражнявам насилие и да го тормозя, поразговаряхме малко”, коментира Камен Калчев – възпитател в ОУ „Св. Св. Кирил и Методий”.

След случая майката на момчето го завежда в болница. „Заведох го в спешен кабинет, прегледано е детето. Подала съм жалба в полицията. Всичко редно. Разстроена съм много от случая. Това не е поведение на учител. Това не е начин на поведение”, казва още майката.

Защитени ли са децата, когато се намират в двора на училищата?

От Регионалното управление на образованието са назначили проверка. Според ръководството на училището – проблем няма. „Не, ученикът не е ударен. Не е изпълнил свое задължение. Не е представил документ. Възникнал е вербален конфликт, учителят хваща за дрехата ученика и ученикът има леки наранявания по врата”, коментира Илиана Илиева, директор на ОУ „Св. Св. Кирил и Методий” – Габрово.

Прокуратурата е образувала досъдебно производство за нанесена лека телесна повреда на малолетен от длъжностно лице. Семейството на детето е категорично, че ще съди възпитателя.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.