Залозите стигали до 4000 лева, твърдят от полицията

От 500 до 4000 лева са стигали залозите за боевете с кучета, организирани в изоставени постройки край язовир „Искър”. При акция в неделя бяха арестувани 58 души. Те впоследствие са освободени, тъй като няма повдигнати обвинения. Екип на NOVA тръгна по следите на организаторите на незаконните битки.

В гората, до Шишмановския манастир край Самоков, полицаите намират незаконната арена за кучешки боеве. В състезанието в неделния ден са участвали хора от цялата страна. Имало и хора, които предупреждавали участници при евентуална поява на полицейски екипи, каза Юри Николов, заместник-директор на ОД на МВР.

РАЗБИТА СХЕМА ЗА БОЕВЕ С КУЧЕТА: Какво е състоянието на спасените животни? (ВИДЕО+СНИМКИ)

Боевете се организирали във Facebook, в групи, в които не всеки е допускан да членува. Залозите варирали от 500 до 4000 лева, разказват от полицията, но по неофициална информация мизата стига до 20 000 лева.

Задържаните отричат да са били там заради битките. Някои от тях заявили, че били на разходка или спортували на чист въздух.

Питбулите, пускани в боевете, са отглеждани в развъдник, намиращ се край Самоков. Мястото е собственост на мъж от града, по прякор - Варела, разказаха източници на NOVA. Той е криминално проявен. Има регистрации за притежание на наркотици и изнудване. Официално работел в строителството. При опита на NOVA да се свърже със сочения за организатор, телефонът му беше изключен.

Близо 60 души са задържани за незаконни боеве с кучета

„Направено е претърсване в евентуалния организатор на престъплението”, съобщиха от полицията.

Девет от питбулите, отглеждани за боеве, са закарани във ветеринарна клиника в София. Те не са били регистрирани.

За организиране на боеве законът предвижда наказание до 5 години лишаване от свобода и глоба до 5000 лв.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.