Според председателя на ВКС и в момента законът предвижда възможност за предсрочно отстраняване

Председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов се обяви против предложенията на новия правосъден министър за разследване на т. нар. "трима големи" в съдебната система - това са главният прокурор и председателите на Върховния касационен и Върховния административен съд. 

Според Панов и в момента законът предвижда възможност за предсрочно отстраняване на някого от тримата. Затова магистратът смята, че с тези текстове по-скоро се търсело основание, а не законови предпоставки.

Цацаров разпореди ревизия на имотни сделки на трима от съдебната власт (ОБЗОР)

Във вторник, във Велико Търново, коментар по темата направи и главният прокурор Сотир Цацаров, който обяви, че това е механизъм, с който се дава възможност срещу "тримата големи"  да се води разследване и да се образуват дисциплинарни наказателни производства. 

В сряда Панов атакува директно главния прокурор като предрече "мракобесни времена", защото Цацаров се целел в стола на главния съдебен инспектор.

"Ако кажа, че независимостта на съдебната система и свободата на медиите у нас са под голям въпрос, трябва да добавя и още нещо – мракобесните времена в българското правосъдие тепърва предстоят, защото настоящият главен прокурор Сотир Цацаров вече се е прицелил в креслото на главния инспектор. Благодарение на правомощията, с които разполага тази институция, тя ще се превърне в поредното завоевание на олигархични интереси, така, както работеше българската прокуратура през последните седем години", коментира Панов.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.