В град Кобане беше открита първата евангелистка църква

Общността на сирийците, преминали от исляма към християнството, нараства в Кобане - град, който беше обсаден от ИДИЛ в продължение на месеци, и където разположението на силите се обърна срещу екстремистите преди четири години. Това съобщи Ройтерс, цитиран от БТА.

Приелите християнството казват, че преживяното през войната и яростната атака на групировката, претендираща да воюва за исляма, са ги тласнали към новата им вяра. След като няколко семейства приеха християнството, първата евангелистка църква в града на сирийско-турската граница бе открита миналата година.

Християните в Мароко искат повече религиозна свобода

Екстремистите от ИДИЛ бяха отблъснати от американските въздушни удари и кюрдските бойци в Кобане в началото на 2015 г. при обрат във военните действия, след като ИДИЛ завладя части от Ирак и Сирия. След години на боеве подкрепяните от САЩ сили миналия месец отнеха от групировката последната населена територия, която бе под неин контрол.

Мнозина в населените преобладаващо с кюрди райони в Северна Сирия, чиито градски центрове често са светски, казват, че се е разпространил агностицизмът, а в случая с Кобане - и християнството.

То е една от малцинствените религии в региона и бе преследвана от ИДИЛ."След войната с ИДИЛ хората търсят верния път и се дистанцират от исляма", заяви Омар Фирас, основател на евангелистката църква в Кобане, и добави: "Хората са уплашени и се чувстват изгубени". Фирас работи за християнска хуманитарна организация в близкия лагер за разселени хора, която му е помогнала да изгради църквата. Според него близо 20 семейства, или около 80-100 души, от Кобане, сега се молят там. Те не са променили имената си.

8-годишно бездомно момче, избягало от "Боко Харам", стана шампион по шахмат в САЩ (ВИДЕО)

"Срещаме се във вторник и имаме литургия в петък. Всеки, който иска да се присъедини, е добре дошъл", каза той. Сегашният пастор на църквата, 34-годишният Зани Бакр, пристигна миналата година от Африн, град в Северна Сирия. Той приел християнството през 2007 г. "Това беше представено от ИДИЛ като религиозен конфликт, чрез използването на религиозни лозунги. Затова мнозина кюрди загубиха доверие в религията като цяло, не само в исляма", каза Бакр. Мнозина станаха атеисти или агностици. "Мнозина други обаче станаха християни. Мнозина тук и повече в Африн", допълни той.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.