То се нуждае от трансплантация

Фрапиращ случай от Пловдив. 7-годишно дете, което се нуждае от спешна трансплантация, е изоставено от родителите си в болницата. Майката обяснила, че се отказва от детето, тъй като лекарите открили, че то страда от тежко сърдечно заболяване и животът му в момента е в опасност. Социалните власти вече са сезирани за случая и се опитват да разговарят с родителите.

Майката е довела детето си  в болницата преди три седмици, след като състоянието на момиченцето й се влошило и трябвало по спешност да постъпи в педиатричното отделение. Миналата година лекарите открили, че то страда от тежка форма на кардиомиопатия. „В момента ние поддържаме сърдечната функция с помпа, макар и на едно задоволително ниво, недобро, но все пак задоволително, ограничаваме физическата активност на детето, старем се да удължим живота му колкото се може повече, но колко ще бъде няма кой да каже”, коментира проф. Иван Иванов- началник на Клиниката по педиатрия-Пловдив.

Учител наби 11-годишно дете в габровско училище

Когато преди 10 дни майката разбрала, че състоянието на детето й е критично и единственият шанс то да бъде спасено е спешна сърдечна трансплантация, тя го изоставила, разказват други майки в болницата. „Иска си при майка си като всяко едно дете”, казва Дида Андонова.

За да не остане без родител до себе си, грижите за момиченцето са поели няколко доброволки от фондация “Българска памет“. Те му носят храна, дрехи и нужните медикаменти за лечението.

„Нося му витамин В-5 в момента. Прекрасно момиченце, много хубава, тя просто отслабна напоследък. Подписали са документи пред социалното, че нямат възможност да му осигурят лечение”, коментира Емилия Христозова – доброволец от Фондация “Българска памет“.

„Обяснението е, че не могат да полагат такива грижи само за това дете. В крайна сметка имали и други деца, за които също трябвало да отделят внимание за тях”, каза проф. Иван Иванов.

Семейството има четири деца. Момиченцето е третото в многодетната фамилия. Преди 10 месеца фондацията започнала да ги подпомага, защото живеели в крайна мизерия. „Закупувахме храна, дрехи, домакински уреди”, казва Емилия Христозова.

Защитени ли са децата, когато се намират в двора на училищата?

Пред социалните власти майката аргументирала решението си, че не е по силите й да се грижи повече за детето. Нямала средства, за да го води по прегледи и да посещава болници. „Първата мярка е, разбира се, настаняване в приемно семейство, тъй като има малка специфика и приемното семейство трябва да бъде обучено и подходящо за това дете, изпратили сме запитване до София град и област, Пазарджик, в Пловдив нямаме такова подходящо”, заяви Надя Танева - директор на Дирекция “Социално подпомагане“- Пловдив.

Ако не бъде намерено приемно семейство, момиченцето ще бъде настанено в кризисен център, който разполага с необходимото медицинско обслужване.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.