Не пропускайте историята в предаването тази събота от 18.00 ч. по NOVA

Тази събота, 20 април, в „Ничия земя” Даниела Тренчева ще срещне зрителите с професора по биомеханика Евгени Дюкенджиев, който не просто прави ръце и крака, но и разчупва обречената скованост - тялом и духом. След успешна научна кариера в чужбина, той се връща в България, за да помага и разрешава случаи, които всички смятат за безнадеждни. Пресата у нас приписа на протезите, които прави описанието “граничещи с фантастиката”. Граничещи с фантастиката са и успехите, които постига професорът с пациентите си. Затова ще се срещнем и с един много силен и много щастлив негов пациент – Боян.

„Горна Оряховица. 2019-та. Годината, в която всеки втори българин се чуди защо не търси или не е потърсил по-добър живот зад граница. А малките пациенти на завърналия се в България професор по биомеханика с усмивка приемат да са, така да се каже, роботизирани и мъчителните протези се превръщат в част от игра. Резултатите от нея са забележителни. А благодарността им, че могат да се движат, се състои в мечтата да станат лекари”.

„В лабораторията за атипично протезиране в Горна Оряховица и в дома на едно изключително вкопчено в живота семейство говорим за на пръв поглед невъзможни решения, които са довели до възможност за достойно живеене, за автоматизирани системи за движение на тялото, които обаче създават летене на духа, за малките истини за живота. Онези, от които можем да се учим - да учим да не се предаваме, да оставяме болката назад и да можем да благодарим.” Това споделя Даниела Тренчева за историята, която ще разкаже.

Не пропускайте „Ничия земя” тази събота от 18.00 ч. по NOVA.