Темата коментира Калин Михов, бивш заместник-директор на ГДБОП

"Най-вероятно кокаинът, изплувал от Черно море, е бил изхвърлен по-навътре в него и затова в продължение на няколко дни излиза ту на едно място, ту на друго. Колкото до произхода му – то е ясно, че идва от Южна Америка. Най-удобен транспорт от там е с кораби". Това заяви в предаването "Плюс-Минус. Коментарът след новините" Калин Михов, бивш заместник-директор на ГДБОП.

По думите му наркотрафикантските организации не търпят празни пространства и използват всяко нещо, което им хрумне, за да изпълняват дейността си.

Десетки пакети с кокаин са намерени на брега на Черно море

Той обясни, че за изхвърлянето на наркотичните вещества може да има няколко обяснения. "Първото е грешка в организацията, което не е съвсем лесно да стане при съвременните технологии. Имало е уговорка да се изхвърли, трябвало е да се вземе с по-малък съд и нещо е попречило на плавателния съд. Много е възможно да се е случило и друго – обикновено при голямо вълнение не могат да излязат лодките и се е получило разминаване в информацията", заяви още Михов.

Той е категоричен, че няма логика да е получен сигнал за това, че в плавателни съдове се превозва дрога. "В международни води няма кой да ги провери. Кокаинът не идва от Европа, а от Южна Америка. Вероятността от България да се пренесе наркотик до Западна Европа е по-малка, отколкото от Колумбия директно към Западна Европа", категоричен е експертът.

Още един сак с кокаин изплува край курорта „Слънчев ден”

Според него кокаинът бил предназначен за Стария континент. А количеството било голямо, защото и в България се употребява кокаин. "В България се консумират килограми месечно, но в Европа - тонове", каза още Михов и допълни: "България лежеше на балканския път на хероина -  от Афганистан, Иран, през Турция, Балканите и Западна Европа. Те си избират местни хора, които да помагат в организацията на транспорта". 

Нова дрога в морето

Думите на премиера Бойко Борисов за успехите на властите при залавянето и изземането на наркотични вещества той коментира така:  "Действително имаше доста големи задържания на наркотици в последните месеци – и марихуана, и кокаин, и хероин. Не мога да кажа дали трафикът е активизиран от някъде. На морето се засилва консумацията на синтетични наркотици, които са най-големият бич", коментира Михов. 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.