Темата коментира архиепископ Христо Писаров

„Религиите боравят предимно със знамения. Нашата европейска култура е рационална и тя борави със символика, която е рационална – издържана и строга като съждение. Аз не съм превърженик на знаменията, не се чувствам пророк и гледам да не подвеждам хората, но в крайна сметка това е един пожар”. Това коментира архиепископ Христо Писаров относно пожара в катедралата „Нотр Дам”.

Според него много хора са го изживели емоционално и са го приели за знамение.

„Християнството се трансформира. То трябва да премине дори през процеса атеизъм.  Това е един естествен процес, който отдавна е започнал и дори вече завършва. Християнството е религия на смъртта и възкресението, а не на постоянния дух, който витае в света”, каза още архиепископ Писаров в студиото на „Плюс-Минус. Коментарът след новините”.

Измамници събират пари за "Нотр Дам"

По думите му мепърва много наши идейни постановки ще умират, за да се раждат нови.

„Ислямът, в ситуацията, в която се намира в момента, не представлява това което навремето е оплодило нашата европейска цивилизация – когато се раждат университетите. Арабският халифат ни е дал това.  Те са в криза. Те преживяват своето Средновековие и трябва да им помогнем”, коментира още той.

СЛЕД ПОЖАРА: Събраха 1 млрд. евро за възстановяването на „Нотр Дам” (ОБЗОР)

Относно идването на Папата, архиепископ Писаров посочи, че това е доказателство за това, че едната църква се адаптира, а другата не умее. „Католическата църква, от Втория ватикански събор насам, прави всичко възможно да се адаптира към съвременния свят. Това е видно от действията на папите досега”, каза още той.

Според него идването на папата е един сериозен жест към Балканите, към България и това е призив за повишаване на културата на човека въобще.

Целия разговор гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.