Проучването е направено от Отдела за наблюдение на общественото мнение на Европейския парламент в сътрудничество с “Kantar public”

След изборите на 26 май - ГЕРБ и БСП с по шестима евродепутати. Това показва проучване на Отдела за наблюдение на общественото мнение на Европейския парламент, направено в сътрудничество с “Kantar public”.

След ГЕРБ и БСП, се нарежда ДПС с двама евродепутати, а ВМРО, "Демократична България" и ВОЛЯ с по един.

Според изследването, през последния месец, от началото на годината до момента, намалява разликата между двете водещи партии в България. За сравнение - ако през февруари БСП получава около 30% от гласовете, а ГЕРБ над 35%, то към април  БСП е с 32,8% одобрение, а ГЕРБ е с 32,7%.

Иначе в самия Европарламент ЕНП остава с най-голям блок от 180 евродепутати, според проучването. След тях идва групата на социалистите и демократите със 149 евродепутати, а либералите от АЛДЕ остават според проучването, със 76 представители. 

Проучването е направено от Отдела за наблюдение на общественото мнение на Европейския парламент в сътрудничество с “Kantar public”.

Всяка прогноза е допълнително обяснена в Доклада относно развитието на политическата обстановка, който може да бъде свален тук.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.