Данните от последното социологическо проучване коментира Евелина Славкова от изследователски център "Тренд"

„43%  от българите твърдо са решили за кого ще гласуват. Има едни 30%, които не са решили още за кого да гласуват. Това са хора, които мога да излязат, да гласуват и да променят изборния резултат, но могат и да си останат вкъщи”. Това заяви социологът Евелина Славкова от Изследователски център "Тренд".

Тя коментира резултати от редовното проучване на „Тренд“ по поръчка на вестник „24 часа“. То е посветено на нагласите на българите към предстоящите избори за Европейски парламент. Проучването е реализирано в периода 5-12 април 2019 г. чрез пряко полустандартизирано интервю „лице в лице“ сред 1 008 души на възраст 18+. Проучването е представително за пълнолетното население на страната.

По думите на Славкова това са изборите, които предизвикват най-малък интерес у хората. „Най-вероятно има и хора, които не са наясно, че изобщо ще има избори”, посочи още тя.

Изследване на ЕП: ГЕРБ и БСП с по 6 евродепутати

Според нея обстановката е изключително динамична. „Такъв тип проучвания не могат да бъдат прогноза за изборите, но могат да ни ориентират как се движат настроенията на хората”, посочва още Славкова.

По думите й голямата изненада в това проучване е, че темата с апартаментите е дала своето отражение. "Виждаме, че през април БСП повежда с 0,8%  над ГЕРБ-СДС. Тук правим уговорката, че това е в рамките на статистическата грешка, говорим за почти паритетно състояние между двете политически партии. Трябва да бъдем предпазливи в прогнозите си, тъй като това са едни от изборите, които най-трудно се прогнозират", каза социологът Евелина Славкова.

Данните са от редовното проучване на „Тренд“ по поръчка на вестник „24 часа“, посветено на нагласите на българите към предстоящите избори за Европейски парламент. Проучването е реализирано в периода 5-12 април 2019 г. чрез пряко полустандартизирано интервю „лице в лице“ сред 1008 души на възраст 18+. Проучването е представително за пълнолетното население на страната.

Целия разговор гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.