Измерванията са на гражданското сдружение "AirBG"

Видин е бил градът с най-мръсен въздух у нас по време на отоплителния сезон. Това показват измерванията на гражданското сдружение "AirBG" за зимния период от септември до април. 

Според Световната здравна организация дните с мръсен въздух не трябва да превишават 35 годишно. От общо 160 дни отоплителен сезон обаче цели 91 са били с повишение на финните прахови частици във Видин. На второ място в класацията е Русе, следван от Пловдив.

Годишен отчет показва къде у нас дишаме най-мръсен въздух

Може би изненадващо, но столицата не е в топ 3, а в средата на класацията с 41 дни с лошо качество на въздуха. Според експерти причината е в благоприятния климат тази зима. 

Градовете с най-добри показатели са Бургас и Стара Загора.

Жертви на мръсния въздух в световен мащаб стават 7 милиона годишно. Според наши лекари лошият въздух допринася за смъртта на над 14 000 души годишно в България. като най-честите причина за смъртността са сърдечните заболявания, пневмониите и инсултите. Медиците предлагат мерките за борба да започват още от университетите.

„Една от каузите, които съм предприел, е да уведомя всички ректори на медицински университети в България, че трябва да се включат в програмата за обучение на медиците - проблемът с въздушното замърсяване”, обясни д-р Александър Симидчиев от Сдружение "Въздух за здраве".

ЕК: България е сред държавите с най-голяма смъртност заради мръсен въздух

От общината в града с най-мръсен въздух - Видин, признават, че печките са причината за замърсяване на въздуха през зимата с 5 пъти над нормите. Местните власти вече са изготвили проект за пречистване на атмосферния въздух на стойност над 12 милиона лева, който чака одобрение. 

В столицата основният замърсител на въздуха за отминалата година остава трафикът. На 1000 души се падат близо 700 автомобила, като в повече от половината от тях се вози само по един човек. „Основните мерки трябва да бъдат в посока увеличаване на честотите на движение на градския транспорт, увеличаване на скоростта чрез бус ленти и трамвайни коридори и ремонт на спирките, така че те да бъдат адекватно укритие от атмосферните влияния”, заяви Борис Бонев от неправителствената организация "Спаси София".

Свърши ли сезонът на мръсния въздух?

Още по темата гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.