Властите започват проверки на имуществото им

Повече от 10 милиона лева са успели да съберат телефонните измамници, които бяха арестувани при акция в Горна Оряховица и в Румъния. Това са данни за изминалите две години. А дали и какво са успели да вземат с измами преди това, не е ясно. Сега властите започват проверки на имуществото им.

Акцията, наречена от МВР "Ринг, ринг"р разбила най-голямата схема за телефонни измами у нас. Само за два месеца ударите били за близо 200 000 лева.

„Сега виждате цялата престъпна схема и се надявам имотите на тези да бъдат конфискувани, не знам дали законът това го позволява”, коментира премиерът Бойко Борисов. 

В петък в Горна Оряховица бяха обходени девет адреса – тези, в които вчера влезе полиция и жандармерия. В шест от тях нямаше никой. „За тези, които нямаме информация, ще им бъде изпратено писмо-уведомление в срок да се явят в общината и да предоставят документи и строителни книжа”, обясни Мартин Борисов, експерт в Община Горна Оряховица.

"АЛО" МАФИЯТА: Имат ли измамниците незаконни постройки в Горна Оряховица?

От местната власт щели да проверят и социалния статус на заподозрените. Всички те са в роднински връзки, става ясно от графика, разпространена от МВР. „Когато научим от органите на реда кои са задържани, ще направим щателна проверка за това дали са платени данъците в общината”, добави кметът на Горна Оряховица Добромир Добрев.

Ясен е социалният статус на жертвите - пенсионери, с ниски доходи и големи спестявания. Схемата била все една и съща - лъжат измамените, че помагат на МВР.

Десетки арестувани при спецакция срещу "ало" мафията (ВИДЕО)

„Това е повтарящата се практика. Размерът на щетите и спецификата на пострадалите – възрастни хора, ни показва, че трябва освен арести, да се полагат и усилия за превенция”, обясни главният прокурор Сотир Цацаров.

Обажданията винаги се правели от Румъния. Затова и акция "Ринг, Ринг" се провела там. От МВР разпространиха кадри от залавянето на тарторите на ало мафията, на които се вижда опита на арестуваните да изхвърлят телефони в тоалетната. „За 2018 година от заявените телефонни измами е над 8,4 милиона са парите за 2018-та, а за първите три месеца на 2019-та са над 2 милиона лева”, заяви Златка Падинкова началник-сектор "Престъпление против собствеността и културно-исторически ценности" в ГД "Национална полиция".

Кадри от мащабната акция срещу "ало" мафията у нас и в Румъния (ВИДЕО+СНИМКИ)

Над 30 души бяха арестувани при вчерашната мащабната акция на спецпрокуратурата, провела се на територията на България и Румъния.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.