Отсечката трябва да е готова до 2021 г.

През следващата седмица започва поетапното строителство на нови 56 км от автомагистрала “Хемус”. Трасето е първият участък от 134-те км, които държавното дружество “Автомагистрали” ще изгради. Това каза в Плевен заместник-министърът на регионалното развитие Николай Нанков, цитиран от "24 часа". Според няколко независими източници първата копка ще бъде направена на 23 април в близост до "Боаза", където ще свършва отсечката, изграждаще се в момента.

Нанков припомни, че строителството на трасето на магистралата между пътен възел “Боаза” и разклона с пътя Русе – Велико Търново ще струва 1,12 млрд. лв., които са държавно финансиране.

Аварирал тир предизвика задръстване на АМ "Хемус" (ВИДЕО)

Отсечката е разделена на шест участъка, два от които са с обща дължина почти 44 км, преминават и през територията на област Плевен.

През 2021 г. магистрала “Хемус” трябва да достига до пътя Ловеч – Плевен. Има изготвено предпроектно проучване за околовръстен път на града.

През следващата седмица стартира изграждането на новия участък от “Хемус”, обяви Нанков. "До 40 дни ще изготвим задание и ще възложим две процедури – изработване на подробен устройствен план - парцеларен план и на разширен идеен проект, за да изберем вариант за трасе. Той трябва да е готов в края на 2021 г., за да избегнем бъдеща тапа от над 2000 тежкотоварни автомобила в центъра на града", каза още заместник-министърът.

Катастрофа затрудни движението на АМ "Хемус"

80% са готови от участъка от магистралата между Ябланица и Боаза. Според поетия ангажимент той ще бъде завършен със седем–осем месеца предсрочно и ще бъде въведен в експлоатация през октомври. С него ще бъдат завършени още близо 10 км от “Хемус".

Строи се и друга отсечка - между Белокопитово и Буховци. Дължината е 16 км и трябва да е готова до 2021 г.

С близо 8 млн. лв. от програма “Региони в растеж” са рехабилитирани почти 12 км от второкласния път, осигуряващ най-кратката връзка между Плевен и Ловеч. Почти 10 млн. лв. е инвестицията от програмата за 9,5 км от пътя Червен бряг – Чомаковци, чието изпълнение трябва да приключи през юли. Предстои да бъде направена рехабилитация и на 9,5 км от третокласния път между Гулянци и Долна Митрополия, ще бъде направен ремонт по трасето между Кнежа и Оряхово.

Общо 82 млн. лв. ще бъдат вложени в област Плевен по оперативната програма, каза още Нанков. С 11 млн. лв. ще бъдат модернизирани 9 образователни институции, в които се обучават близо 4000 ученици. Други 11 проекта са насочени към повишаване на енергийната ефективност на 22 сгради. Ще се бъдат благоустроени и 100 хил. кв. м обществени пространства. Още 17 млн. лв. отиват за интегриран градски транспорт.

По проект на Министерството на здравеопазването с 3,4 млн. лв. ще бъдат обновени 10 центъра за спешна медицинска помощ.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.