Заместник-главният прокурор коментира и темата с арестите на телефонни измамници

„Делото срещу Иванчева го направиха важно интересите, които седят зад него. Дребните политически интереси на някакви образувания, които се наричат партии, се съчетаха по странен начин с тези на олигарсите, които са в ареста. Съчетаха се с интересите на хората, които се укриват в Сърбия. Съчетаха се с личностни интереси. И така се получи едно голямо кълбо от интереси, което превърна това дело в толкова интересно и толкова медийно”. Това заяви в ефира на ‘Събуди се” заместник-главният прокурор Иван Гешев в коментар по темата за процеса срещу бившата кметица на „Младост”. Преди дни тя бе осъдена на първа инстанция на 20 години затвор за подкуп в особено големи размери. Гешев поясни, че все още не са ясни мотивите на съда. Затова не се знаело и за какво точно Иванчева, ексзаместничката й Биляна Петрова и предшественикът й на поста в столичния квартал Петко Дюлгеров са признати за виновни – дали за искане или за получаване на подкуп.

„В залог на това дело се превърна оценяването на Специализираната прокуратура. Но това е дребна битка на фона на голямата борба с корупцията, обикновен криминален случай, който скоро вероятно няма да се повтори, защото е направен много елементарно и никой не взима пари по този начин”, каза още Гешев.

Осъдиха Десислава Иванчева на 20 години затвор

Той бе категоричен, че това, че в хода на делото Дюлгеров се отказа от първоначалните си показания, не е учудващо. „Традиция” било и подсъдими да твърдят, че са свидетелствали под натиск, както постъпи и Дюлгеров. Първоначално пред разследващите той заяви, че е бил посредник при получаването на подкуп, който Иванчева поискала от бизнесмена Александър Ваклин, за да придвижи преписка за строеж. След това разказа как е подхвърлил в колата на бившата кметица 70 000 евро, които бяха намерени при задържането й в центъра на София преди година.

Гешев коментира и темата с арестите на телефонни измамници. В четвъртък беше разбита една от най-големите, по думите на прокуратурата, групи за „ало” измами. Паралелни акции се проведоха в Горна Оряховица, София и Румъния. Заместник-главният прокурор каза, че обвинения са повдигнати на 11 от арестуваните 30 души и им е наложена мярка за неотклонение „задържане под стража” за срок до 72 часа. В неделя Специализираната прокуратура ще внесе искане в Специализирания наказателен съд за задържане под стража на петима от участниците в
организираната престъпна група. Мерките на арестуваните в Румъния ще се гледат след връщането им в България.

Според прокурор Гешев е „сложно” да се продаде имуществото на измамниците и с получените средства да се обезщетят жертвите им. За целта трябвали законови промени, а самата идея бе дадена в петък от премиера Бойко Борисов.

Десетки арестувани при спецакция срещу "ало" мафията (ВИДЕО)

„Грешката на държавата може би е в това, че подходът при разследванията на телефонни измами досега беше сегментиран – задържаха се хора от съответните окръжни прокуратури и РПУ-та. Сега обаче Спецпрокуратурата има правомощия за действия на територията на цялата страна.

Прокурорът разказа и за фрапиращ случай, при който в продължение на години, от една и съща жена са били откраднати около 800 000 лева. Тя била убедена, че дава пари, за да помогне на полицията за залавянето на „ало” мошеници.

„Според нас големите групи са 5-6 в цялата страна. Те са откраднали 8-9 млн. само през миналата година”, каза Гешев. Но поясни, че тази сума е изчислена на базата на подадените жалби. Имало обаче много жертви, които се срамували да се оплачат.

Целия разговор гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.