Студ, валежи и гръмотевични бури изненадаха редица райони в Израел

Студ, валежи и гръмотевични бури изненадаха доста "несезонно" редица райони в Израел днес, по време на годината, когато обикновено страната се радва на топла и слънчева пролет, предаде ДПА, цитирана от БТА.

В Израел тъкмо започва традиционния еврейски празник Пасха. Ски курортът на връх Хермон в контролираните от Израел Голански възвишения бе затворен, след като през нощта там се натрупаха над 20 см сняг, като валежът продължава. 

АПРИЛСКИ СНЯГ: Бяла пелена покри Смолянско

"Получихме изненадваща порция сняг. Не очаквахме, че днес ще ни се наложи да затворим обекта, но сигурността на посетителите е над всичко", каза шефът на курорта Алон Фридман. 

Според израелските медии за първи път от 22 години на връх Хермон пада такова количество сняг. Валежи имаше дори в пустинята Негев в южната част на страната. Нивото на Галилейското езеро - ценен източник на сладка питейна вода, се е покачило с 1 см днес.

Тези валежи са добра новина за Израел, който от много години е обхванат от суша. Очаква се през новата седмица температурите постепенно да се повишат. 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.