За изборите през май трябва да бъдат доставени 3000 машини за гласуване

В понеделник се очаква да стане ясен изборът на ЦИК за доставчик на машините за евровота. Според последните промени в Изборния кодекс за европейските избори трябва да бъдат доставени 3000 машини за гласуване. Кандидат– изпълнителите на обществената поръчка са трима.

„Бил Гейтс да дойде с неговите 100 човека специалисти, за времето той не може да изпълни тези изисквания. Тези изисквания – те са невъзможни”, коментира един от кандидатите за доставчик на машините за евровота, разкритикува техническите изисквания. И се заканва: „Ако бъдем отхвърлени по тази причина, ще ги заведем в Административния съд. Да се направи експертиза, дали е било възможно да се изпълнят тези изисквания за това време”.

Оказва се, малкото време било проблем и за други участници в обществената поръчка. А фокусът насочен върху логистиката, поддръжката на място и инсталирането в изборния ден, а не толкова върху технологията на хардуера на машините, смята Веселин Тодоров.

„Наистина е добре да се помисли затова такива поръчки да се обявяват половин година преди това. За местните избори – есента - този абсурдно кратък срок между двата тура, просто трябва да бъде коригиран в Изборния кодекс”, каза той.

Готова е обществената поръчка за машинното гласуване (ВИДЕО+СНИМКИ)

Причината - необходимото време за настройване на софтуера на машината и вкарването на бюлетините за втория тур. В противен случай:

„Буквално това предотвратява възможността за машинно гласуване, ако това не се промени, както е в нормалните държави”, добави Тодоров.

От ЦИК успокояват, че всичко до момента върви в срок. А машинното гласуване би следвало да се осъществи. За първи път и у нас.

Основен приоритет за ЦИК е въвеждането на машинно гласуване

„Ние правим всичко необходимо, за да може да бъде изпълнен изборният кодекс и в 3000 секции, в 31 района да има машинно гласуване”, завяви говорителят на ЦИК Александър Андреев.

 А за местния вот обещават: „Ще трябва да има 6000 машини, с оглед на което би трябвало обществената поръчка да стартира по-рано”.

Третият кандидат – доставчик на машини за евровота, не открихме за коментар. 

Продължава регистрацията на листите с кандидати за евродепутати на изборите през май. В неделя в Централната избирателна комисия листата си регистрира партия ВОЛТ. Утре се очаква регистрацията на една от най-интересните листи с кандидати за евродепутати - тази на ДПС.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.