Тя ще трябва да установи причините и предпоставките за нападенията

В следващите 24 часа президентът на Шри Ланка Майтрипала Сирисена ще назначи специална комисия, която да разследва координираните бомбени атаки в островната държава, които до момента взеха 215 жертви, включително чужденци, съобщават РИА Новости и БГНЕС.

Задържаха микробус, с който са превозвани експлозивите за атаките в Шри Ланка

Комисията трябва да установи не само фактите около нападенията, но и причините и предпоставките за тях.

Осем души са задържани за атаките в Шри Ланка (ВИДЕО+СНИМКИ)

По-рано днес стана ясно, че главният полицейски началник на Шри Ланка е издал предупреждение за повишена тревога на територията на цялата страна още преди 10 дни за очаквани бомбени атаки, планирани от атентатори самоубийци в емблематични църкви в страната. Пуджут Джаясундара е изпратил предупреждението до високопоставени лица в правителството още на 11 април.

„Чуждестранна разузнавателна агенция ни съобщи, че групировка, наречена NTJ (National Thowheeth Jama'ath) планира да извърши самоубийствени атаки срещу църкви, както и срещу посолството на Индия в Коломбо“, се посочва в предупреждението.

NTJ е радикална мюсюлманска групировка в Шри Ланка, която се появи миналата година и вече е свързана с няколко вандалски прояви срещу будистки храмове в страната. 

Трима датски граждани са сред жертвите от атентатите в Шри Ланка, които надхвърлиха 200 души, съобщи министерството на външните работи на Дания, цитирано от Ройтерс.

Държавният секретар на САЩ Майк Помпейо заяви, че няколко американски граждани са сред убитите. Външното министерство на Шра Ланка съобщи за трима британци и двама души с двойно британско и американско гражданство.

СНИМКИ ОТ МЯСТОТО НА ИНЦИДЕНТА ВИЖТЕ В ГАЛЕРИЯТА НИ 

Повече от 130 убити в серия от терористични актове в Шри Ланка

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.