Той обаче обеща партията му да защити курса на Украйна към ЕС и НАТО

Досегашният президент на Украйна Петро Порошенко призна победата на комика Владимир Зеленски, съобщава БГНЕС. „Драги украинци, следващият месец аз се оттеглям от поста държавен глава. Това решиха мнозинството украинци. Приемам това ваше решение“, заяви в реч Порошенко.

Той каза, че вотът е бил честен и обеща партията му да защити курса на Украйна към ЕС и НАТО. Петро Порошенко обеща преди да напусне президентството да подпише Закона за езика, ако Върховната Рада го приеме следващата седмица.

Владимир Зеленски спечели президентските избори в Украйна

Въпреки поражението, Порошенко обеща да остане в политиката. Порошенко се появи в предизборния си щаб, където беше посрещнат с аплодисменти. Той се усмихваше и се ръкуваше с всички присъстващи. Екзит пол след изборите сочи, че комикът Владимир Зеленски е получил 73% от гласовете, а Порошенко – едва 25%.

"Скъпа Украйна, никога не се предавай - никога, никога, никога, никога - нито за голямото, нито за дребното, нито за важното, нито за незначителното. Никога не се предавайте, ако това не противоречи на честта или здравия смисъл. Именно от тези думи на великия британец Уинстън Чърчил съм се ръководил винаги. Никога не се предавай - това чух през 2014 година, когато получих от (Виктор) Янукович ограбена и обезоръжена страна", заяви Порошенко, цитиран от ТАСС.

Той напомни, че желаещите да заемат президентския пост тогава са били много по-малко, отколкото в благополучната 2019 г.

"Никога не се предавай - това чувах, когато взех решение да се кандидатирам за президент. Ясно беше колко ожесточена борба се очаква на фона на мръсната информационна война, която водеха отвътре моите политически опоненти, а отвън - руските фалшиви новини и мощната пропагандна машина на хибридната война. Никога не се предавай - това чувам и сега, когато виждам резултатите от екзипол анкетите. А те са очевидни и дават основание сега да се обадя по телефона на моя опонент и да го поздравя, като направя това за първи път в украинската практика, но както е прието в цивилизованите демократични страни", заяви Порошенко. 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.