Протестиращите се опасяват, че новите правила могат да доведат до безразборно отнемане на деца от семействата им

В нея се въвеждат текстове, които предвиждат пълна забрана на телесното наказание. Опасенията на протестиращите са, че новите правила могат да доведат до безразборно отнемане на деца от семействата им.

„Много често търсят помощ, когато са жертва или свидетел на насилие. Има истории, които много те докосват - които като се прибереш вкъщи, ги мислиш много време. Но в крайна сметка, всички сме тук, за да помагаме на тези деца”, казва Милена Димитрова, координатор на Националната телефонна линия за деца.

РОДИТЕЛСКИ СТРАХОВЕ: Стратегията за детето предизвика протести

 Само за година, психолозите в националната телефонна линия за деца са получили 60 000 обаждания. Близо 600 от тях – за особено тежки случаи, придвижени към социалните.

„За мен всяка форма на насилие над дете е престъпление. Дори дребно шамаросване от страна на родителя? Няма нищо дребно в това преживяването на детето в тези ситуации е едно и също”, допълни Димитрова.

Някои родители обаче не са съгласни. „Между насилника и скарването в момента разликата е космическа - когато някой родител в яда си шляпне някое дете по дупето. Аз също съм била бита, нали виждате, че съм жив и здрав човек съм станала, отгледала съм дъщери, също съм ги потупвала като малки – това не е насилие. То не оставя някакви трайни следи, то е за момента”, споделя Надежда Димова, майка на две деца.

Светият синод застана зад идеята за Стратегия за детето

Друг родител признава, че не е чела в детайл новия документ, но има своите опасения. „Абсолютно всичко ни притеснява в Стратегията за детето. Притеснява ни, че може да бъдат отнемани децата без нашето дори знание”, заяви от своя страна Павлинка Вълчева.

От Агенцията за закрила на детето смятат, че вълненията идват от недобро разбиране на текстовете. „Тази стратегия е създадена с мисъл за българските деца и в никакъв случай страховете, които съществуват – за това, че държавата ще се намесва категорично, безпричинно, без абсолютно никакво основание в живота на семействата, ще отнема децата от техните родители – всичко това са просто страхове”, съобщи Светла Петрова от Държавна агенция за закрила на детето.

Своите забележки към новите текстове по-рано изрази Светият Синод, както и главното мюфтийство. Затова държавата отвори документа за ново обществено обсъждане. Крайният срок за всички препоръки и възражения е 31-ви май.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.