Според веригите бензиностанции причината е движението на цените на суровия петрол

Бензинът поскъпна. За един месец цената на най-масовото гориво - А95 се е увеличила средно с 8 стотинки за литър. За последните три месеца увеличението е с 26 стотинки на литър. За същия период дизелът също е поскъпнал. Ако в края на януари сме зареждали за 2, 14 лв. на литър, то към днешна дата цената е 2,30 лв., или с 16 стотинки по-скъпо. Повече от половината българи имат кола. Шофьорите следят и усещат поскъпването на горивата. От големите вериги бензиностанции уверяват, че причините за цените в България се дължат на движението на цените на суровия петрол.  

„Ние сме един пазар, който не може да бъде отрязан от световните тенденции и това е напълно нормално. Навсякъде в Европа е така”, заяви Светослав Бенчев от "Българска петролна и газова асоциация".

Колко ще ни струва горивото за летните пътувания?

Така, в България, ако днес пътуваме от София до Монтана и колата ни харчи 9 на 100, горивото ще ни излезе със 72 стотинки по-скъпо отколкото, ако бяхме пътували миналата седмица. И в Монтана, и в София цената на бензин А95 беше една и съща - 2, 22 лв.. Затова много потребители избират друго гориво.

В края на миналата година на много места в страната имаше протести заради цените на горивата. В началото на 2019 г. пък цените паднаха значително - до 1,95 лв. на литър за А95. Според експерти съвпадението е случайно.

„По стечение на обстоятелствата интензивните протести срещу високите цени на горивата съвпаднаха с обръщането на тренда на цените на петрола към понижение”, каза още Христо Казанджиев от  "Български енергиен и минен форум".

Със 7% са се повишили приходите от данъци върху горивата (ОБЗОР)

У нас има и разлики в цените на горивото в градовете в страната. Причината от големите вериги бензиностанции обясняват в различната конкуренция на пазара и различните възможности на доставка. С категорична прогноза за движението на цените в близко бъдеще експертите не се наемат.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.