От Камарата на архитектите искат промяна в закона за обществените поръчки за инженеринг

Елипсовидно кръстовище във Варна е нов абсурден проект за милиони, възмутиха се от камарата на архитектите в България. Пътният възел, за който държавата отпусна над 80 млн. лева, може да се окаже незадоволителен на финала, предупредиха от Камарата.

Преразход на материали, бетонирани и асфалтирани зелени острови, елипсовидно, наклонено кръгово кръстовище - така изглежда най-новият булевард на Варна – "Васил Левски" според Камарата на архитектите.

„Неговата форма абсолютно не отговаря на каквато и да е логика. И плюс  това то е опасно, когато се сменя радиус на завиване по продължение на кръгово кръстовище, особено с такава висока скорост”, обясни арх. Борислав Игнатов – председател на Камарата на архитектите в България.

Според архитектите обаче освен за шофьорите, пътната връзка ще е проблем и за пешеходците.

Локви и кал по ул. "Граф Игнатиев" след първия проливен дъжд (СНИМКИ)

Булевардът се строи основно със средства от националния бюджет - 80.5 млн. лева. Според КАБ до момента бюджетът на проекта е 113 млн.

Според общинарите във Варна обаче проблем с пътя няма.

„Проектът изцяло отговаря на нормите за проектиране, което гарантира експлоатационните характеристики на всички обекти, така че не би трябвало да има проблем”, заяви зам.-кметът на Варна Христо Иванов.

 А от Камарата на архитектите искат промяна в закона за обществените поръчки за инженеринг, защото в момента избраният строител разработва и проекта на изгражданата инфраструктура. Така според експерти в бранша се ликвидира възможността да се оказва контрол. Затова законът трябвало да се преработи изцяло.

„Сега в закона за обществените поръчки зеленчукопроизводител, търговец от общ вид, може да наеме, примерно архитект-инженер, които може и фиктивно да води на работа, и да се кандидатства за такъв тип обекти. В крайна сметка да се спечелят и изпълняват”, обясни арх. Борислав Игнатов.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.