Едва ли мога да дам нещо повече към ролята на доц. Банков, затова предпочитам да се оттегля, казва актьорът в интервю за „24 часа”

Доц. Банков е един от главните персонажи в най-успешния български медицински сериал „Откраднат живот”, а със своето изпълнение актьорът Юлиан Вергов го превърна в един от любимите герои на зрителите. Заминаването на Виктор Банков предизвика невероятна реакция сред феновете на поредица и повдигна множество въпроси. За развитието на образа на колоритния лекар и ролята си в сериала Юлиан Вергов разказва в интервю с Паола Хюсеин за вестник „24 часа”.

Г-н Вергов, във Facebook написахте 140 имена на хора от екипа на "Откраднат живот", на които благодарите, след като засега приключи ролята на вашия герой доц. Банков в сериала. Защо? Какви са тези хора?

Тези хора наистина са 99% от ролята. Не исках да упоменавам кой с какво се занимава, защото исках да благодаря на човека, а не на дейността, която извършва. Не съм имал проблем с нито един човек в екипа, което е странно.

Защо ви е странно?

Заради процеса на работа понякога сме си казвали по-остри думи, но сериозен конфликт никога не съм имал. При толкова много хора това е изключително, понеже всички сме различни, всеки е малко или много индивидуалист. Благодаря им, тъй като те надскочиха много това, с което се занимават. Правеха всичко възможно да се случи това, което предлагах. Аз съм актьор, който има свое виждане за нещата и го обсъждам с режисьора, оператора, с екипа. Актьорът за мен е творец, не е изпълнител, т.е. ако ти дадат сценария, най-лесно е да научиш думичките. Да, някои не са много лесни. Тия медицински термини са съсипия. Снимките са много интензивни. Но има една линия на поведение на героя, която трябва да е вярна на ситуацията, да е оправдана - защо той е такъв, защо така става. Понеже различните серии се снимат разбъркано, винаги имам един таблет, в който са описани всички сцени. И някакви предложения ми се раждат в главата, които изискват ресурс - да се снима на различни места, друг реквизит, гардероб. Всичките тези хора, които работеха, никога не казаха: „Това няма как да стане”.

Ирина Митева и Васил Бинев: Ина и Иво си простиха в „Откраднат живот: Любовта лекува”

Какво променихте в сценария според вашите виждания?

Ще започна с дребните неща. Смятах, че когато Пепе е болен, доц. Банков трябва да е с черна маска и черни ръкавици. Това е умишлено търсено, а тези неща се намират по-трудно. Розовата униформа в 4-ия сезон също беше проява на отношение. Който разбрал - разбрал, но смятах, че това е важно за борбата с рака на гърдата. Самото ходене в Германия на доц. Банков беше идея, която се роди в неформален разговор между главния сценарист Христина Апостолова, режисьора Павел Веснаков и мен. Отначало мислехме в една почивка между сезоните да отидем и да заснемем нещо. Но ей за това го харесвам продуцента Евтим Милошев, защото се пали и се въвлече в цялото това нещо, което изискваше огромен финансов ресурс. Той не се по-скъпи да го даде и го направи доста професионално. Имаше екип, който се грижеше за нас в Германия. Стана малко по кино, което много ми харесва.

Как се снима с дете, как снимахте с Петър? Изобщо не си личеше, че двамата играете.

Пешко го познавам отпреди, не съм се запознал с него на снимачната площадка. С много смесени чувства, първо, защото го познавам, второ, защото когато почва да играе, на героя му се случват доста нелицеприятни неща. Тука отварям една скоба - Христина и Евтим заслужават адмирации, че са имали смелостта да напишат такова нещо, Евтим да се навие да го снимат и да се изиграе от собственото им дете. И неминуемо проектираш това, което се случва на героя му, върху детето, с което снимаш. Много е разтърсващо. Преди това, разбира се, е необходима концентрация. Той е достатъчно възпитан, но трябва малко да го посъбереш, защото е разпиляна Гана. А и преди това си снимал примерно забавни сцени, след което идва тази. Симбиозата от всичките тези възприятия много те изхабява. Бягам от това да казвам как актьорите работят с душите си, но наистина ей такива сцени разтърсват и после държи много дълго време.

Евтим Милошев: Плаках на сцена с детето ми в „Откраднат живот“

Какво става, как ви държи?

Не може просто да изиграеш ситуацията и усещанията и после нищо да не чувстваш. Държи те и това продължава ден, два, три. В това време ти се налага да играеш представления в театъра, след като свършат снимките.

Какво ще се случи с доц. Банков? Това краят ли беше? Да не би ролята ви да приключи заради други ангажименти?

Така беше в петия сезон, когато не участвах, понеже имах поет ангажимент. Слава богу, имам доста друга работа. Много обичам това, което правя. Така че, когато поема ангажимент, не мога да го сменя просто ей така. А от днешна гледна точка на доц. Банков му се случиха много неща, мина през какви ли не катаклизми. Никога не казвай никога, обаче какво още да се случи? Те ще го измислят, но аз не смятам, че мога да дам нещо повече. Почвам да се плаша да не се изхабя в тази роля и затова предпочитам да се оттегля сега. Човек не трябва да пресолява манджата, не трябва да досажда на хората. От друга страна, тази година Националният филмов център отпусна пари за кино и аз имам поети ангажименти, които много ми харесват.

Диана Димитрова: Д-р Огнянова преминава през всякакви катаклизми в „Откраднат живот”

Какви са те?

Три филма трябва да заснема. В момента снимам един ("Пепел върху слънцето" - б.а.), предстоят ми още два игрални пълнометражни. И от новия сезон пак към театъра.

Досега обаче сякаш не се е случвало толкова много зрители да се вълнуват от съдбата на един герой, както стана с доц. Банков. Имаше масова реакция на съжаление, че заминавайки за Германия, той си тръгва от сериала. Как си я обяснявате?

Затова благодарих на всички тези хора. Това е комплексна работа и всички някак си се бяхме втурнали да градим този образ.

Дойдохте в сериала с мотор, тръгнахте си по чорапи. Какво показват те?

Никой. И в текста се казва: "Колко е хубаво да бъдеш никой". Доц. Банков дойде с голям апломб, със свой атестат за изключителен доктор, заяви своето желание да промени нещата. Хубавото е, че някои зрители възприеха този сюжет като: "Дойде с желанието да се случват нещата по един начин, то стана българска работа." Да, де, ама има една мисъл на Джон Ленън, която е абсолютно валидна в тази ситуация – „Животът е това, което се случва, докато градиш планове".

Цялото интервю четете във вестник „24 часа”.

Не пропускайте новите епизоди на „Откраднат живот: Любовта лекува“ от вторник до четвъртък в 20.00 ч. по NOVA.

Актуални новини за сериала ще откриете на уебсайта на сериала на NOVA и на официалната страница на "Откраднат живот" във Facebook, а епизодите можете да видите само в NOVA PLAY.