Имало е предупреждения за атентатите

Властите в Шри Ланка са знаели за опасност от терористични атаки. Разузнавателните служби са предупредили президента, че е възможна атака срещу църкви, както стана в неделя.

Здравният министър на Шри Ланка: Местна ислямистка групировка стои зад атентатите

Министър председателят и кабинета му, обаче, не били информирани. Вероятно причината е скандал между президента и премиера миналата година, след който министър-председателя не бил канен на брифингите на тайните служби.

Светът осъди атентатите в Шри Ланка

Миналата година президента уволни премиера и кабинета му, но Конституционния съд ги върна на постовете им. Не е ясно дали политическите войни в Шри Ланка не са попречили на службите за сигурност да предотвратят кървавите атентати.

По актуализирани данни на полицията жертвите от атентатите в Шри Ланка са 310, съобщи Франс прес, цитирана от БТА. В разследването на нападенията на този етап са задържани 40 души. 

Днес в Шри Ланка цялата островна нация започна деня с три минутно мълчание, за да отдаде почит на загиналите.  Страната е в режим на извънредно положение, а днешният ден е обявен от властите за ден на национален траур, съобщи АФП.

Националните флагове бяха спуснати наполовина, магазините за алкохол бяха затворнени, а радиостанциите и телевизионните канали се очаква да излъчват само сериозна музика.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.