Протестиращите твърдят, че само една фирма е облагодетелствана при обществените поръчки

Жители на Севлиево и служители на фирми за дърводобив от региона излизат на протест. Причината са съмнения за груби нарушения в сектора с горите, както и липса на всякаква прозрачност.

Недоволните твърдят, че е облагодетелствана една единствена фирма при обществени поръчки, както и че общинският бюджет е ощетен с хиляди левове.

ВАП е подала 50 протеста срещу незаконосъобразни норми от общински наредби за горски територии

„Имаме доказателстевен материал. Кметът е запознат с всичките нередности, които се случват близо 2 години”, каза за „Здравей България” Георги Михайлов, собственик на фирма за дърводобив. По думите му не били прозрачни процедурите по обществените поръчки. „Никъде на сайта на община Севлиево не се вижда кога и къде ще се извърши процедурата”, заяви Михайлов.

Той допълни, че се секат само общински гори. Имали информация от сайта на Изпълнителната агенция по горите, която сочела, че се издават позволителни само на една и съща фирма. „До 30% от лесoфонда се задължава да се дава на местни преработватели и дърводобивни фирми. Тази фирма не е местна – тя е от Габрово. Не са само общинските гори. Tе изсякоха още толкова кубици от земеделските земи с идеята те да бъдат почистени. Ако отидете на терен обаче ще видите, че просто е взета дървесината”, каза от своя страна друг от протестиращите.

Самият кмет или представители на общината отказаха да присъстват на протеста. Хората очакват отговора му във вторник от 14:00 часа на редовното заседание на Общинския съвет.

Целия разговор вижте във видеото.

Ето и позицията на Община Севлиево по казуса (без редакторска намеса):

Д-Р ИВАН ИВАНОВ: ЗАРАДИ УЛИЧЕН НАТИСК НЯМА ДА УВОЛНЯВАМ ХОРА, ЗА ДА НАЗНАЧАВАМ РОДНИНИ НА ПРОТЕСТИРАЩИТЕ!

Кметът разкри на сесия на общинския съвет какво се крие зад протеста на дърводобивните фирми

След извършена проверка от служители на Общинско предприятие (ОП) „Гори и земи“ на 6 ноември 2018 г. в Община Севлиево е постъпил доклад от директора на предприятието инж. Александър Пенков, в който е описано как по време на проверките през целия ден са отправяни заплахи към проверяващите и лицата, представляващи ОП „Гори и земи“. В доклада се твърди още, че цялата дейност на комисията е била подложена на натиск.

„Не съм съгласен с твърдението за многобройни нарушения. Такива са установени при проверките на 6 ноември, а веднага след тях дойде и доклада, в който ясно пише, че е оказан натиск върху цялата комисия“, категоричен е кметът на Община Севлиево д-р Иван Иванов по време на днешната сесия на Общинския съвет.

След внасянето на доклада постъпва и възражение от инж. Владимир Владимиров – главен експерт Лесозащитна станция (ЛЗС) – София, който също е участвал в проверката. В своето възражение той е категоричен, че теренните проверки, съставения протокол и взетите в последствие решения са изготвени под натиск.

Към момента все още тече досъдебното производство за побой над общинския служител инж. Александър Атанасов, който подаде сигнал в прокуратурата за нанесени телесни щети по време на същите проверки.

Издадените позволителни за сеч по време на проверките са отменени на основание отменените предписания от ЛЗС – София, а от Регионална дирекция по горите – Велико Търново са съставени два акта за установени нарушения при маркирането на дърветата в обекта на Данаил Десев и инж. Емилия Биджева.

Веднага след извършените проверки инж. Александър Пенков е отстранен от работа и към момента е в неплатен отпуск до приключване на проверките на прокуратурата. Горският стражар Данаил Досев е подал молба за напускане и от 1 април е освободен от позицията си, а инж. Емилия Биджева е подала молба за напускане като за основание посочва системен тормоз от представители на дърводобивни фирми в Община Севлиево. Към момента тя все още е в период на предизвестие.

„Общинско предприятие „Гори и земи“ продължава работата си. Към момента в него работят трима души”, обяви д-р Иван Иванов. Той е категоричен, че всеки сигнал се проверява, както и работата на ОП „Гори и земи“ и ако бъдат установени случаи на корупция, отговорните ще си понесат последствията.

Общата площ на горските територии в Община Севлиево са 23 261 хектара, вкл. И земеделските територии, придобили характеристика на гори. От тях 10 886 хектара (47%) са държавна собственост, 9748 (42%) са мчастна собственост и само 2627 хектара (11%) са общинска собственост, стана ясно от справката.

За 2018 г. са издадени 1 215 позволителни за сеч за общо 121 331 куб. м., само 10 бр. са позволителните на ОП “Гори и земи” - 1 215 позволителни за сеч за 121 000 куб. м. дървесина. От тях само 10 са на ОП „Гори и земи“ за 6 236 куб. м. - 5%, като реално придобити са 3 056 куб. м. За 2017 г. Издадените позволителни за сеч на 1033 за 113 056 куб. м. ОП “Гори и земи” е издало отново 10 позволителни за 2925 куб. м. - 2,6%, реално придобити - 914 куб. м.

„Данните противоречат на твърденията, че Общината изсича горите“, каза д-р Иван Иванов и добави, че е можело да не се стига до тук, ако е назначил за директор на предприятието предложената за назначение дъщеря на общински съветник.

„Не искам да оневинявам никой и всеки ще си понесе последствията, но и не мога да приемем решения под натиск, било то и от улицата, за приемането на такъв тип назначение“, обяви в заключение кметът.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.