Смятаме, че Черна гора е най-напредналата държава в европейската интеграция от страните от Западните Балкани, заяви министърът на външните работи

Вицепремиерът по правосъдната реформа и министър на външните работи Екатерина Захариева приветства усилията на Черна гора по пътя на европейската интеграция и потвърди пълната подкрепа от страна на България.

„България изключително силно подкрепя интеграцията на Черна гора. Смятаме, че Черна гора е най-напредналата държава в европейската интеграция от страните от Западните Балкани. Отварянето на преговорните глави е трудно, но затварянето е още по-трудно, така че основно се оценява целия ви напредък по отношение борбата с корупцията“, заяви министър Захариева на среща днес с делегация на Агенцията за превенция на корупцията в Черна гора, водена от председателя на Съвета на агенцията Горанка Вучинич.

Вицепремиерът Захариева, която е и председател на Националния съвет по антикорупционни политики, запозна представителите на Черна гора с начините, по които функционират институциите, ангажирани в борбата с корупцията в България. Тя подчерта, че битката с корупцията може да бъде спечелена само с единство и координация между институциите. „Без работещата прокуратура, без работещ съд, без ангажимент на МВР, на министерството на правосъдието, на всяка една администрация, на всеки един ръководител, няма да се постигне достатъчно в борбата с корупцията“, заяви Екатерина Захариева.

Захариева: Подкрепата ни за европейския път на Сърбия ще продължи

Европейската интеграция на страните от Западните Балкани е приоритет в българската външна политика, беше и един от приоритетите на българското председателство на Съвета на Европейския съюз миналата година. На срещата вицепремиерът Захариева подчерта още веднъж готовността на България да помага и подкрепя Черна гора по пътя й към ЕС.

От своя страна Горанка Вучинич благодари за възможността да се срещне с българския вицепремиер и външен министър и да обмени опит с колегите си от антикорупционните институции в България.

„България има много добри практики в тази област. Надявам се да получим подкрепата на вашите институции, да обменим опит, да получим експертиза и да подобрим още повече своята дейност“, заяви Горанка Вучинич.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.