Разследващите подозират, че местните радикали са получили помощ отвън

"Атентатите в Шри Ланка са били отмъщение за убийствата в джамии в Крайстчърч". Това обяви говорител на министерството на отбраната на Островната страна. Организатори на вълната от бомбени атаки в църкви и луксозни хотели са местна джихадистка организация. Разследващите подозират, че местните радикали са получили помощ отвън.

Детективи от Интерпол отиват в Шри Ланка, за да съдействат на разследването.

45 деца са загинали при бомбените атентати в Шри Ланка

Властите в страната са под натиск да обяснят дали не са пренебрегнали предупреждения, че предстоят атентати в църкви. Смята се, че чужда разузнавателна агенция е алармирала за подготовката на атаки, но политически борби между президента и премиера довели до лоша комуникация и бездействие на службите.

ИДИЛ пое отговорност за смъртоносните атентати в Шри Ланка

"От опита си като специален агент и разследванията на терористични актове мога да кажа, че операция от този мащаб, с такъв брой на целите, както и експертност на изпълнението, едва ли е дело на местна група без помощ отвън", каза експертът на Стратфор в сферата на сигурността Фред Бъртън.

До момента са арестувани само граждани на Шри Ланка. Възможно е атаката да е отмъщение за терористичния акт в Крайстчърч, но не мога да кажа със сигурност. След като полицията разпита всички заподозрени, ще разберем", коментира премиерът на страната Ранил Викремесингхе.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.