На 24 април почитаме паметта на жертвите от арменския геноцид

"Арменският геноцид може да бъде приет като страница от готварска книга на канибали, а не като държавно действие, но за съжаление е такова". Това заяви лидерът на НФСБ и депутат от „Обединени патриоти“ Валери Симеонов, цитиран от БГНЕС.

От името на групата Симеонов прочете декларация в началото на днешното пленарно заседание, а повод за нея е днешният Ден в памет на жертвите на арменския геноцид. 

„На днешната дата, преди 103 години, беше извършено едно от най-чудовищните зверства в човешката история. Беше проведен от Османската империя и в последствие - от турската държава, геноцид спрямо арменския народ. В този злощастен период са загубили живота си над 1,5 млн. арменци. Прокудени извън границите са над 1 млн. души. Част от тези „нещастници клети“, както ги нарича Яворов, намериха своя втори дом в България. И към настоящия момент тези хора са едни от най-лоялните български граждани“, заяви Симеонов от парламентарната трибуна.

Той припомни, че на 24 април 2015 г. 43-тото Народното събрание, с голямо мнозинство, прие решение за осъждане на геноцида над арменците, което има силата на закон. Симеонов призова още парламентът да почете паметта на всички загинали с едноминутно мълчание, но поради пропуснатия процесуален срок за това, такова не се проведе. 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.