Проверка е възложена и за придобитите с финансова помощ от ЕС автомобили

Започва проверка на всички къщи за гости, строени с пари от Европа. Това се случва, след нашумелия случай около Александър Манолев с къщата за гости в Сандански и проверката на имоти на близки на Елена Йончева. Сега на прицела на прокуратурата ще са собствениците на 746 имота, които са взели над 202 милиона лева за строежа им.

Земеделският министър: Проверки на къщите за гости се правят при сигнал

Проверките ще бъдат както документални, така и на място. Според прокуратурата, няма как документите да се фалшифицират и сега неизрядните да наваксат с фиктивни нощувки

 „Когато посещавате всички хотели, във всеки хотел…  се представя документ за самоличност, туристическа карта, тя се вписва в  регистър, който всеки месец се заверява в  общината и за всеки се заплаща данък”, заяви Румяна Арнаудова, говорител на главния прокурор.

„Оказа се,  че на 17 вечерта е минал през общината и е оставил ключ от къщата. Нямаме идея кой е този. Нямаме съдействие от общината относно това кой е оставил ключа и е помолил : моля ви не разбивайте! Установи се, че къщата е добре почистена. Липсват дисковете за видеонаблюдение.” Така коментира тя случая с бившия министър на икономиката Александър Манолев.

Проверяват имоти на семейството на партньора на Елена Йончева (ВИДЕО+СНИМКИ)

Проверката на трите къщи за гости на морето, които са на близки на  Елена Йончева, също вече е в ход. Според публикацията, бащата на партьора й построил вилите с европари, но имотите обаче не се отдавали под наем. Освен еврокъщите за гости, на прицел са и повече от 100 моторни превозни средства, отново купени с пари от Европа. Сред тях: джипове, АТВ-та и яхти.

„Атв-тата се мотивират за финансиране като средства, с които ще се извършват разходки в гората, а катамараните и яхтите ще са за разходки по Дунав или морето”, добави Арнаудова.

Проверките трябва да се направят в рамките на 2 месеца, от полицията. В момента създаваме организация, ще положим всички усилия имаме ресурса да завършим проверката в законоустановения срок”, каза гл. комисар Ивайло Иванов – гл. секретар на МВР.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.