Според последни информации досега при сблъсъците в Триполи са били убити 278 души

Интензивните боеве за контрол над либийската столица превърнаха някои жилищни квартали на Триполи в бойно поле, съобщиха от Международния комитет на Червения кръст (МКЧК), цитирани от БГНЕС.

"Хуманитарната ситуация в и около Триполи се е влошила рязко през последните три седмици", тъй като силите на Халифа Хафтар започнаха офанзива на 4 април срещу силите, които са лоялни към международно признатото правителство на националното споразумение (ПНС)“, се казва в  изявление на организацията.

Расте броят на загиналите при боевете в Триполи (ВИДЕО)

"Повече от 30 хиляди души са избягали от домовете си и се укриват при роднини или в обществени сгради", допълват от МКЧК. "Основните услуги и инфраструктура на Триполи, като болници и помпени станции, които вече са пострадали от насилие през последните осем години, са все по-затруднени да функционират," допълват от Червения кръст.

Четиричленно семейство е загинало в резултат на въздушните удари в Либия

Юнес Рахуи, началник на службата на МКЧК в Триполи, подчерта влиянието на насилието върху жителите на столицата, след като сраженията са се фокусирали върху южните предградия на Триполи. "Едно от най-големите ни опасения е за цивилните, живеещи близо до фронтовата линия. Гъсто населените жилищни райони постепенно се превръщат в бойни полета", каза Рахуи.

Според последни информации досега при сблъсъците в Триполи са били убити 278 души, а ранените са 1300.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.