Това стана с указ на президента Жаир Болсонаро

Бразилският президент Жаир Болсонаро подписа указ, с който се отменя преминаването в страната към лятно часово време. Церемонията по подписване на документа беше излъчена пряко по държавната телевизия, предаде БТА.

"Самият аз никога не съм харесвал лятното часово време. Както стана ясно от извършените допитвания, над 70 процента от населението също иска отменянето му", каза Болсонаро, уточнявайки, че отменянето е подкрепено не само от икономическия блок в правителството, а и от здравното министерство.

Как влияе на психиката смяната на времето?

Досега 11 от 26-те щата и един федерален окръг (столичния) преместваха с час напред стрелките на часовниците в първата неделя на ноември и ги връщаха обратно в третата неделя на февруари.

Дискусиите за отменянето на лятното време в Бразилия се възобновиха след огласено в края на 2017 г. изследване на бразилското министерство на енергетиката, според което преминаването от едното към другото часово време е изгубило практическото си значение.

По данни на министерството пикът в потреблението на електроенергия вече не зависи пряко от момента от денонощието, а се определя повече от климатични фактори като повишаването на температурите и валежите.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни.  За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.