В евровота ще участват 13 партии, 8 коалиции и шестима независими кандидати

Предизборната кампания в изборите за членове на Европейския парламент от България се открива на 26 април 2019 г. (30 дни преди изборния ден) и приключва в 24,00 ч. на 24 май 2019 г. Предизборната кампания се води на български език.

България разполага със 17 от общи 751 депутати в европейския парламент. Прагът за влизане е 5,88%.

Според последните социологически проучвания свои представители в Брюксел със сигурност ще изпратят три партии - БСП, ГЕРБ, ДПС, а ВМРО и „Демократична България” са на ръба.

В евроизборите на 26 май ще участват 13 партии, 8 коалиции и шестима независими кандидати. Вече са ясни имената на водачите на евролистите. Различното при този вот е, че номерата в бюлетината за преференцията за отделните кандидати този път ще започва от 101 и ще стигна до 117.

Кой с какъв номер в бюлетината ще се яви на евровота? (СНИМКИ)

По време на предизборната кампания участниците могат да изготвят и разпространяват плакати, обръщения и други агитационни материали. На всеки агитационен материал задължително се отбелязва от чие име се издава.

Всеки агитационен материал съдържа информация, че купуването и продаването на гласове е престъпление, като информацията заема не по-малко от 10 на сто от лицевата площ на агитационния материал и е разположена в обособено поле. В аудио- и аудиоматериалите тази информация се съдържа като недвусмислено и разбираемо послание.

Агитационните материали се поставят на определени от кмета места. Заповедта му се оповестява публично и се изпраща на районната избирателна комисия. Агитационни материали могат да се поставят на сгради, огради и витрини само след разрешение на собственика или управителя на имота. 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.