Късно снощи на пресконференция френският президент представи предложения за реформи

„Жълтите жилетки” не са доволни от представените от Еманюел Макрон реформи в резултат от техните протести. Късно снощи френският президент на голяма пресконференция направи редица обещания. Сред тях - по-ниски данъци и по-високи пенсии, по-лесно свикване на референдуми и повече правомощия за местната власт.

Макрон: Искам намаляване на данъка върху дохода на работещите

Някои от лидерите на „жълтите жилетки” вече обявиха, че не са удовлетворени, само няколко часа след представянето на мерките. Причините са две. От една страна в някои от обещанията липсва конкретика. Макрон наистина каза, че ще бъдат намалени данъците. Но не каза това, което „жилетките жилетки” искаха да чуят - че богатите ще платят повече, а бедните по-малко. Другият вид проблем е, че „жълтите жилетки” практически оспорват цялата политическа система на Франция. Реално, каквото и да им обещае Макрон, те едва ли ще са доволни, след като системата остава същата. Иначе, освен за вътрешните проблеми на французите, Макрон говори и за някои европейски проблеми.

Сблъсъци по време на протест в Париж, 120 души са арестувани (ВИДЕО+СНИМКИ)

„За мен, една от най-големите битки на Европа, заедно с климата, е имиграцията. Трябва дълбоко да преосмислим и реформираме политиката си в това отношение. Силната и независима Европа е тази, която има обща политика. Шенгенското пространство трябва да се реформира. Сега то не работи. Ако трябва ще намалим броя на държавите в него. Не искам да виждам държави, които казват - ние сме "за" свободното придвижване, но не желаят да поемат ангажиментите, свързани с тази политика”, заяви Еманюел Макрон.

В изявлението на президента има тактически момент. Промените, които той предлага, не са незначителни. Някои анализатори ги оценяват като опит за разделение на недоволните. Макрон иска по-умерените протестиращи да се замислят и да се отделят от тези, които влизат в ролята на вечно недоволни и с нереалистично поведение. 

Репортер: Петя Желева

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.